Aandacht voor slapeloosheid op Dag van de Slaap 

Hoogstins2024

Osdorp – Op 19 maart is het weer Internationale Dag van de Slaap. Deze dag vindt altijd plaats op de vrijdag vóór het begin van de lente. Op deze dag staat slapen centraal en wordt aandacht gevraagd voor slaapproblemen als slapeloosheid. 

Mensen met slapeloosheid liggen vaak uren wakker, liggen te draaien, te piekeren en wat ze ook doen, ze komen slecht in slaap. Overdag zijn deze mensen dan ook erg moe, snel prikkelbaar en versuft. Doordat ze zo moe zijn proberen ze soms overdag bij te slapen, wat dan weer leidt tot slapeloosheid in de nacht. 

Slaapoefentherapeut Zoë Prokopiou helpt dagelijks mensen met slaapproblemen in haar praktijk in Osdorp. Ze vertelt: “Mensen met slaapproblemen zijn op een gegeven moment zo gefrustreerd dat ze grijpen naar slaappillen of melatonine om beter te kunnen slapen. Echter, melatonine is een omstreden middel en slaappillen zorgen voor minder REM slaap, en dat is net de slaap die je nodig hebt om uit te rusten. Bovendien zijn slaappillen bedoeld voor tijdelijk gebruik en verslavend. Geen ideale oplossingen tegen een slechte nachtrust dus.” 

Met slaapoefentherapie wordt slapeloosheid op een andere manier aangepakt. “Slapeloosheid wordt voor een belangrijk deel door je gedrag bepaald”, licht Zoë toe. “Wij helpen mensen door middel van bewustwording en gedragsverandering. We geven inzicht in slaapgedrag, voeding en lichaamsbeweging. Daarnaast geven we ademhalings- en ontspanningsoefeningen, waardoor je volledig tot rust komt. En we leren mensen bijvoorbeeld ‘nee’ te zeggen, waardoor ze minder last hebben van stress.” 

“Heel fijn dat deze Slaapdag even de aandacht vestigt op slaapproblemen”, voegt Zoë er tot slot aan toe. “Ik merk in mijn praktijk dat er nog steeds een taboe omheen hangt en dat mensen geen hulp durven zoeken. Dat is niet nodig, want met de juiste behandeling kunnen mensen meestal snel weer genieten van hun nachtrust.” 

Slaapoefentherapie wordt vergoed uit alle aanvullende verzekeringen. Een verwijzing van uw huisarts is niet nodig.
De praktijk van Zoë Prokopiou is gevestigd aan de Pieter Calandlaan 341 in Amsterdam.
Voor meer info of een afspraak kunt u bellen met 020-6104114. Of bekijk www.gezondehouding.nl/oefentherapie/slaapoefentherapie

DeWestkrant