Jong én oud uit de buurt straks welkom in kindercafé

Meneen Howard en mevrouw Rosa staan te popelen om straks buurtbewoners te ontvangen. (Foto Arjan van Oorsouw)
Hoogstins2024

Meneer Howard en mevrouw Rosa’s kindercafé is onlangs verhuisd van het Wachterliedplantsoen naar de Willem de Zwijgerlaan. Koks uit de buurt zorgen daar iedere zondag voor een goedkope maaltijd. Uiteraard zijn er activiteiten voor kinderen, maar ook ouderen kunnen straks langskomen voor een kop koffie. 

Kindercafé De Buurtkamer is een sociale onderneming. De vrijwilligers die bij het kindercafé werken, hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Doel van het café is om verbinding met de buurt te maken. Het café is ingericht met geld van een prijs die Howard en Rosa ooit wonnen met Sociale Helden West. De ruimte is net klaar. Het duo heeft nog veel meer plannen voor de toekomst als alles weer open mag. Het enige dat nu kan, is maaltijden afhalen.

Kinderdisco
“Van 10 uur tot 15 uur zijn we een kindercafé”, vertelt Howard. “Vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag. Daarnaast verhuren we het pand voor sociale activiteiten. Er is al voor zeven dagen invulling.” Het café is verder standaard geopend voor ouders, kinderen, opa en oma’s en andere ouderen. Eenmaal per maand is er op zaterdagavond kinderdisco. 

Naailessen
Ook komt er een mini-rommelmarkt en op zondag wordt de ruimte voor in het café verhuurd aan koks die maaltijden verkopen voor 4 euro van 15 tot 17 uur. “De eerste keer liep het als een trein, er zijn wel vijftig maaltijden verkocht. Op maandag geven Marokkaanse vrouwen elkaar naailessen. Een bedrijf als dit moet van de gemeente vijf activiteiten gratis doen en dat is er een van”, legt Howard uit.

Vluchtelingen
“Zo gauw ik open mag, komen hier op donderdag homo- en transseksuele mannen en vrouwen met bij elkaar. Het gaat om erkende vluchtelingen. Ze vormen een kunstenaarscollectief. Ik doe verder nog een project met kunstenaars Doe maar kunst samen met de gemeente. Een asielzoeker/kunstenaar mag twee maanden hier zijn werk aan de muur hangen. De openingsavond heeft dan als thema het land waar de asielzoeker vandaan komt. Komt zo’n asielzoeker uit Syrië, dan zorg ik voor Syrisch eten en Syrische zangers. Dat betalen we allemaal zelf, van wat er binnenkomt aan inkomsten.”

Buurtgalerie
“Omdat we op dit moment nog niet open zijn, heb ik er een buurtgalerie van gemaakt”, vertelt Howard. “Mensen uit de buurt mogen hier hun werk ophangen. Mocht iemand een schilderij verkopen, dan vraag ik daar geen provisie voor.” 

Gezellig
Howard en Rosa werken al zeven jaar samen. Howard organiseert alle activiteiten en Rosa begeleidt de vrijwilligers. “Ik hou van mensen en speciaal van kinderen, sociaal zijn zit in mijn bloed”, zegt Rosa. “Dit werk vind ik zo gezellig, het past bij mij. Ik ben altijd blij met de mensen.” “En de mensen zijn blij met Rosa”, vult Howard aan.

Eenzame mensen
“Het is liefdewerk oudpapier”, vervolgt Howard. “Ik heb een enorm netwerk van lieve mensen die me altijd bijstaan, een goede fotograaf en goede pers. Dat is de enige manier om het vol te houden. We doen de dingen met ons hart en een beetje fantasie. Onze bedoeling is altijd geweest dat mensen elkaar leren kennen, er zijn zoveel eenzame mensen in de stad.”

Kindercafé De Buurtkamer
Willem de Zwijgerlaan 153