Aantal positieve coronatests hard omlaag in West en Nieuw-West

Beklad verkeersbord in Oud-West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het aantal personen dat positief is getest op het coronavirus is op weekbasis sterk gedaald. In stadsdeel West was er zelfs bijna een halvering: een kleine 45 procent minder. In Nieuw-West ging het om een afname van bijna 43 procent.

Dat blijkt uit de cijfers van de GGD Amsterdam over de week van 25 tot en met 31 januari. De daling gemiddeld in heel Amsterdam was iets lager, namelijk ruim 40 procent. De hoeveelheid afgenomen tests daalde licht, in heel Amsterdam ging het om minder dan vijf procent. 

Verlenging lockdown
De cijfers komen kort nadat het kabinet besloot om de lockdown te verlengen. Ook landelijk is er sprake van een daling van het aantal besmettingen, maar de maatregelen kunnen volgens het kabinet niet worden versoepeld vanwege de snelle opmars van de Britse coronavariant.

Versoepelingen
De enige versoepelingen zijn volgende week de heropening van basisscholen en kinderdagverblijven en de mogelijkheid voor niet-essentiële winkels van een afhaalloket. De horeca blijft dicht, op afhalen en bezorgen na. De horecabranche waarschuwt dat dit veel horecabedrijven fataal gaat worden.