‘Kabinet velt doodvonnis merendeel horeca’

Ten Katestraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het overgrote deel van de horeca blijft vrijwel op slot, clubs en discotheken zijn door het kabinet feitelijk failliet verklaard. Dat concludeert brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op basis van de ‘routekaart’ voor het mogelijk versoepelen van coronamaatregelen.

KHN reageert ‘uitermate teleurgesteld’ op het nieuwe maatregelenpakket dat het kabinet heeft gepresenteerd. “Volstrekt onwerkbaar en een doodvonnis voor het merendeel van de horeca.” De lockdown wordt verlengd, met enkele versoepelingen.

Basisscholen en winkels
Basisscholen en kinderdagverblijven mogen vanaf 8 februari weer open, en vanaf 10 februari is bestellen en afhalen ook mogelijk bij niet-essentiële winkels. De avondklok geldt tot de ochtend van 10 februari, het kabinet neemt nog een besluit voor de periode daarna. 

Klap
Echt perspectief voor de heropening van eet- en drinkgelegenheden is opnieuw uitgebleven, aldus KHN. “Een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers. De horeca wil tegelijk met winkels open, waarbij ondernemers weer volledig én zonder restricties kunnen ondernemen.”

Waakzaam
Als het lukt om het coronavirus flink terug te dringen, kan de horeca volgens de routekaart onder strikte voorwaarden weer open. Maar dan moet het risiconiveau wel zijn gedaald. Nachtclubs en discotheken blijven volgens deze kaart ook gesloten bij het lichtste risiconiveau ‘waakzaam’. 

DeWestkrant