Alle ondernemers een portret bij Baukje’s Kop & Pui in de Jan Eef

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins

Kunstenaar Baukje Duin heeft een winkel geopend in de Jan Evertsenstraat. In de winkel, met de naam Kop & Pui’, wil ze de portretten hangen die ze nu aan het maken is van ondernemers rondom de Jan Evertsenstraat. “Zij zijn de mensen die het doen, zij verdienen ook op deze manier een plekje in de straat.”

Eerst wilde ze de schilderijen in de etalages van de winkels hangen, maar dat idee liet ze varen toen ze via de pandeigenaar voor drie maanden een winkel kon huren in het eerste deel van de Jan Evertsenstraat, tegenover Albert Heijn. “Geweldig, ik kan hier doen wat ik wil. Het is een grote speeltuin.” Inmiddels heeft Baukje de vloer geverfd en is er een wandschildering. Het is ook de bedoeling dat er andere kunstenaars komen exposeren.

Duin zegde haar baan op om dit project te kunnen doen. “Ik voelde gewoon dat ik dit moest doen en het heeft me al heel veel gebracht.” Zo vindt ze het fantastisch om tijdens het schilderen de ondernemers beter te leren kennen. “Als kunstenaar open je deuren die op een andere manier anders gesloten blijven. En omdat ik nu ook een winkel heb, kan ik ook heel goed meevoelen met hoe het is om hier te zitten.”

Baukje woont al jaren in de buurt, haar kinderen gingen er naar school en haar partner is mede-eigenaar van The Wine Spot op de Admiraal de Ruijterweg. “Het is belangrijk dat bewoners betrokken blijven bij de winkeliers, zij zijn de ogen en oren van de buurt.”

Nu komen heel veel nieuwsgierigen uit de buurt om Baukje aan het werk te zien. De komende tijd is ze er van woensdag tot en met zondag. De almaar groeiende verzameling van portretten van de ondernemers is dan te bewonderen. Ze schilderde onder andere al de portretten van Adri van der Tang van Knotsknetter, de eigenaar van Café Het Stoplicht en buurman kapper Jurjen. Uiteindelijk hoopt ze 90 procent van de ondernemers te portretteren.

De officiële opening van Kop & Pui is op 29 juni van 17.00 tot 20.30 uur, aan de Jan Evertsenstraat 33/31. Hier kun je alle portretten van de winkeliers ook zien.

#expiriment #expo #kopenpui #artspace #janeef #winkelstraat #amsterdam

Een bericht gedeeld door Baukje (@baldegunda) op