Peperwortel maakt de beste picknick van de Overtoom

Hoogstins2024

Al meer dan twee decennia zit Peperwortel aan de Overtoom en is nog steeds om te zoenen zo goed. Schuif aan op het terras of rol met buit en al naar het Vondelpark.

In de jaren negentig kwam ik voor het eerst bij Peperwortel. Dat ik er nog steeds geregeld kom voor een broodje, toetje of maaltijd komt omdat de kwaliteit onveranderd goed is. De zaak ziet er ook nog steeds hetzelfde uit – geen fratsen, maar tof huiselijk en warm. Alleen is het terras nu wat forser. In de zon zit je er prinsheerlijk op houten banken. Door de druivenstruiken boven je hoofd lijkt het er wel de Provence. Het leven wordt niet zoeter dan dit! Of je er nu ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds zit. Door de ligging vlak bij het Vondelpark is het ook picnic wise een aanrader.

Gul belegde broodjes
Peperwortel is in 1995 geopend door twee vriendinnen, Elianne en Sasja, die later hulp kregen van Elianne’s broer Bart. In die tijd waren er nog niet zo veel traiteurs als nu. Ze vielen niet alleen op door hun verleidelijke met zorg bereide maaltijden, maar ook door hun assortiment gul belegde broodjes. Die broodjes doen me altijd denken aan de broodjes van Loekie, de legendarische delicatessenzaak die ooit onder meer op de Prinsengracht zat. Of je nu hapt in een broodje met dungesneden gemarineerde kalkoen en tonijnmayonaise (7,50 euro), eentje met zalm en mierikswortelsaus of eentje met carpaccio, truffelmayonaise en Parmezaanse kaas, bij Peperwortel is het altijd raak (net zoals vroeger bij Loekie, overigens).

Zuid-Europese invloed
’s Winters neem ik graag een stuk quiche Lorraine mee naar huis. ’s Zomers is de lichtere quiche met spinazie en geitenkaas een slim idee. De lasagne bolognese is nog steeds een ‘winner’, net zoals de Mexicaanse wrap met crème fraîche. De koks van Peperwortel maken recepten uit de hele wereld, van Azië tot het Midden-Oosten, maar de Zuid-Europese invloed is onmiskenbaar. Check hun tiramisu maar eens. Peperwortels versie bespaart je mooi een ritje naar Italië. Een zaak om te koesteren. Niet voor niets noemde Johannes van Dam de zaak ooit de “parel onder de traiteurs”.
https://www.peperwortel.nl

DeWestkrant