Avondvierdaagse na twee jaar coronapauze groot feest

De start van de Avondvierdaagse in 2022. (Foto Tessa van der Meij)
Hoogstins2024

De Avondvierdaagse is er weer. Verslaggever Tessa van der Meij liep een avond mee en doet verslag van de derde avond.

Hoog op een ladder geklommen en met een microfoon in de hand spreekt Jeugdjournaalpresentatrice Tamara Brinkman de bijeengekomen menigte in het Westerpark toe. “Hebben we er allemaal zin in?” Een overweldigende hoeveelheid kinderen geeft luidkeels, en in enkele gevallen licht gesmoord door een sinaasappel met pepermunt in de mond, antwoord met een ‘JA!’. Er wordt gezamenlijk afgeteld van tien naar nul, alhoewel het startsignaal nog even op zich laat wachten. Maar ook dat mag de pret niet drukken, want wanneer de toeter eindelijk klinkt is de stoet alvast enthousiast begonnen met lopen.

Enthousiasme
Ondanks een pauze van twee jaar in verband met corona wordt de avondvierdaagse in het Westerpark weer bijna net zo massaal bezocht als voorheen. De 15de editie van het wandelfestijn telt dit jaar zo’n 1900 aanmeldingen plus rond de 500 begeleiders. Net iets minder dan voorgaande jaren, zo vertelt organisator Philip Bueters. “We hebben dit jaar iets minder scholen, omdat het een beetje onhandig net na de meivakantie valt.” De organisatie kreeg daarentegen juist wel meer individuele aanmeldingen. “Ook na de deadline kregen we vanuit alle hoeken en gaten bericht van mensen of ze alsjeblieft nog mee konden doen”, lacht hij. “Het enthousiasme zat er in ieder geval goed in en we hebben het daarom een beetje door de vingers gezien.”

Teddybeer
Iets meer dan vijftig scholen lopen er uiteindelijk mee. Herkenbaar gemaakt door felgekleurde hesjes, van logo voorziene T-shirts en bijbehorende vlaggen. Of, in het geval van de Spaarndammerhout Daltonschool, een teddybeer met T-shirt op een stok. Halverwege staan de stands met drinken en lekkers al klaar voor de wandelaars.

Op proef
Voor de Bos en Lommerschool staat de stand er voor het eerst. “De vorige twee dagen hadden ze geen pauze, daar hebben we nu gelukkig wat voor geregeld”, vertelt ouderraadslid Hajni Zsolcai. Ze is blij dat er na corona weer gelopen kan worden en merkt dat ook bij de kinderen. “Vandaag lopen er ook kinderen voor één avondje proef mee omdat ze van anderen hoorden hoe leuk het is. We hadden dit jaar twaalf aanmeldingen, een record, en verwachten er volgend jaar weer meer.”

Lintje
Ook de Admiraal de Ruyterschool uit De Baarsjes zag een record in aanmeldingen en is met 150 leerlingen een waar vlaggenschip onder de scholen. Eén van die leerlingen is de negenjarige Fien Minnes die samen met haar moeder de vijf kilometer loopt. “Het is heel leuk om ook met vriendinnen te lopen, en dat ik straks weer een lintje kan krijgen”, vertelt ze glunderend.
“Normaal hadden we zo’n 120 aanmeldingen en door corona waren er ook leerlingen die nog nooit meegedaan hadden”, vertelt leraar Bart Joosse die trots is op de hoge opkomst. “Nu alleen hopen dat het weer op de laatste dag een beetje meezit. En anders doen we de lintjesuitreiking op een later moment op school.”

(Tekst: Tessa van der Meij)