Baden in geluid – Wonderen van West

Foto Annet de Jong
Hoogstins2024

Afgelopen winter nam ik een sabbatical en ging ik op reis. Noem het een midlifecrisis of spirituele zoektocht, ik moest en zou op een existentiële queeste. Met een lichte rugzak wandelde ik in mijn eentje honderden kilometers in Nepal onder goedkeurend toezien van de majestueuze meer dan 8000 meter hoge bergtoppen van de Himalaya’s.

Daar verdiepte ik me in meditatie en Boeddhisme, leerde ik over de ayurvedische geneeskunst en ervoer ik de helende kracht van holistische massages. Mijn queeste leidde uiteindelijk naar Colombia, waar ik een stilteretraite deed in de bergen en over de levensverlengende vijf Tibetaanse riten leerde.

Met een rugzak vol Oosterse en sjamanistische wijsheden keerde ik onlangs terug naar De Baarsjes. De drukte van de stad overviel me vanzelfsprekend en ik ging op zoek naar de stilte in de parken in de omgeving. Nog altijd gevoelig voor de krachten van het universum viel het me ineens op dat mijn eigen buurtje zich opvallend spiritueel aan het profileren is.

Binnen een straal van vijfhonderd meter vind je in De Baarsjes het Massagehuys voor een fijne Aziatische massage op de Jan Eef, yogaschool Blue Birds even verderop voor helende sessies en cacaoceremonies, en in de De Clercqstraat zit sinds enige tijd Mahara Holistic Lifestyle. En dan is er ook nog The Breathing Space in de Van Kinsbergenstraat.

Zo belandde ik afgelopen week in een ‘soundbath’ in yogaschool Blue Birds. De Poolse sjamaan Agata (Agata-wholistic-touch.com) had de leiding. Ik onderging eerder baden van geluid in Azië, maar dit soundbath in Amsterdam-West overtrof mijn eerdere ervaringen.

Agata is niet zuinig met haar beloftes, want haar sessies verminderen stress, verbeteren creativiteit, verhelpen slaapproblemen en eigenlijk alle problemen, want een soundbath is een massage voor de ziel. Met haar klankschalen, gong en drums en haar zoetgevooisde stem, maakte ze alle verwachtingen waar.

Het Oosten is meer aanwezig in West dan ooit. Je hoeft niet per se naar Nepal af te reizen om wat meer zielenrust vinden, het kan allemaal gewoon in de goede oude Baarsjes.