Bezoekers parkeren voor de helft

Baarsjes, betaald parkeren, Amsterdam, Amsterdam-West
(foto Martine de Vente)
Hoogstins2024

De visite in West kan vanaf maandag voor de helft van het gangbare tarief parkeren. Bewoners kunnen hiervoor een bezoekersvergunning aanvragen. Dat parkeren met korting is niet onbeperkt, maar geldt voor tien uur per maand. Nieuw-West had al zo’n regeling, maar krijgt nu dertig uur bezoekersparkeren in plaats van de huidige tien.

Een parkeerkaartje in De Baarsjes bijvoorbeeld gaat voor de visite dan € 1,20 kosten, in plaats van de gebruikelijke € 2,40. In totaal valt er dus per maand maximaal € 12,- korting te halen op het parkeren.

Zo’n (gratis) bezoekersvergunning aanvragen gaat via de site van Cition. Houders van de vergunning betalen alleen voor de uren die bezoekers daadwerkelijk de auto voor de deur hebben laten staan. In West is dat bezoekersparkeren dus gehouden aan een maximum van tien uur.

Voor West variëren de wachttijden voor een bewonersvergunning behoorlijk. In de Fannius Scholtenbuurt (Staatsliedenbuurt) in Westerpark moeten autobezitters drie jaar wachten. Daarentegen duurt het in de naastgelegen Frederik Hendrik- en Hugo de Grootbuurt maar twee maanden voor de vergunning er is. In Bos en Lommer en de Baarsjes zijn de wachttijden een paar maanden. In Oud-West kan het zeven maanden tot ruim een jaar duren voor de parkeervergunning er is.