Ook in West: de elektrische gezins-deelauto

Hoogstins2024

Amsterdam heeft er een nieuw deelautoconcept bij: hyundai Ioniq. Ook in West staan er sinds kort een flink aantal te huur.

Bewoners in bijvoorbeeld West kunnen elektrische auto’s van de Koreaanse fabrikant voor een kwartje per minuut, € 60 per dag of € 300 per week huren. Grote voordelen ten opzichte van het andere elektrische concept Car2Go, is dat de auto’s 5-zitters in plaats van 2-zitters zijn en dat je er de stad mee uit kunt.

Huurprijzen zijn inclusief brandstof, want de auto’s staan aan laadpalen voor hun energie. Dus je hoeft niet na ieder ritje langs een benzinestation. Wie bijvoorbeeld een Greenwheels huurt, loopt namelijk regelmatig de kans op een (bijna) lege tank. Ook handig: wie zijn rijbewijs bij de hand heeft, kan zich meteen opgeven. Plan wel een uurtje voor de validatie van het rijbewijs, maar dan kun je meteen wegrijden.

Zijn er dan ook nadelen? Ja, bijvoorbeeld het grote nadeel van volledig elektrisch rijden, namelijk dat je niet onbeperkt kunt rijden. Een accu heeft als hij leeg is, tijd nodig om op te laden. De Volkskrant merkte in een recensie op dat de auto’s niet zo vaak beschikbaar zijn als andere deelautoconcepten en je dus vaak een eind moet fietsen om er een te vinden waarmee je zo weg kunt rijden.

DeWestkrant