West vreest parkerende toeristen

Prinsengracht. Nachtelijk betaald parkeren moet tegengaan dat toeristen in het centrum in hun auto overnachten. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Gaan toeristen straks in West goedkoop in hun auto overnachten? De invoering van nachtelijk betaald parkeren in het centrum kan leiden tot een ‘waterbedeffect’, zo stelt stadsdeel West. Toeristen die slapen in hun auto op de gracht wijken mogelijk straks uit naar West, waar je nog wel ’s nachts gratis met een auto kunt staan.

De gemeente heeft last van budgettoeristen die in het centrum in hun auto overnachten. Het uitbreiden van het betaald parkeren in stadsdeel Centrum naar 24 uur per dag en zeven dagen per week moet dit tegengaan. Het is onderdeel van de plannen om parkeren voor bezoekers en bewoners fors duurder te maken, ook in West en Nieuw-West. 

Het dagelijks bestuur van stadsdeel West is het in grote lijnen eens met de plannen van het college van B en W, maar wil dat onderzocht wordt of toeristen straks vaker ’s nachts in West gaan parkeren. In overleg met het stadsdeel moeten er dan maatregelen komen om overnachten in auto’s tegen te gaan.

Kolenkitbuurt
In een reactie op de plannen vraagt West verder om het betaald parkeren in de Kolenkitbuurt niet uit te breiden van 19 uur naar 24 uur ’s avonds, maar naar 21 uur. De tarieven voor bewonersvergunningen in de Kolenkitbuurt moeten wat West betreft ook minder hard stijgen.