Winterpret in (Nieuw-)West: 10 gouden tips

Schaatsbaan Sloterplas
Hoogstins2024

Met deze tien tips heb je ook met deze lage temperaturen de grootste lol.

1. Bakken als een dolle met Faryel
Toen Faryel in 2011 de Amsterdam Cupcake Company in De Baarsjes opende, waren cupcakes lang niet zo bekend als nu. De pionier, die onder meer cupcakes met de regenboogvlag lanceerde, heeft nu weer wat nieuws: de podcast ‘Bakgemak’. stap voor stap laat ze zien hoe ook jij de lekkerste zoetigheden kunt maken. Hierbij de link.

2. Chillen in een iglo
Ook dit jaar staan er weer doorzichtige iglo’s op het terras van Bar Kantoor in het Westerpark. In dit Winter Wonderland Restaurant kun je lunchen of dineren. Elk van de drie iglo’s heeft ruimte voor zes personen. Lees hier hoe of wat.

3. Curling spelen in de wolken
Op het dak van het Leonardo Hotel aan de Staalmeesterlaan in Nieuw-West vind je de hoogste curlingbaan van de stad. Je kunt de ‘sport met de bezem’ nog tot en met 22 december beoefenen. Surf hierheen voor details.

4. Naar het circus in het Westerpark
Voor de 16ekeer heeft Zanzara de tent opgeslagen in Amsterdam. De circusartiesten spelen tot en met 8 januari de voorstelling Prisao Felice (Blije Gevangenis) in het Westerpark. Volgens mede-eigenaar Mayke is het optreden de moeite waard, want: “Alles in deze voorstelling golft in elkaar over.” Check deze link voor meer info.

5. Schaatsen aan de Sloterplas
Er gaat natuurlijks niets boven schaatsen op natuurijs. Maar tot die tijd kun je alvast je spieren opwarmen op de schaatsbaan op de boulevard aan de Sloterplas in Nieuw-West. Heb je geen schaatsen, dan kun je die tegen betaling huren. De baan is afgelopen vrijdag opengegaan en blijft nog toen met 8 januari aan de Meer en Vaart ter hoogte van tramhalte Osdorpplein Oost. Kijk hier voor de kosten en openingstijden.

6. Schatzoeken op de rommelmarkt
Van 11.00 tot 16.00 uur is er een rommelmarkt in buurthuis De Tagerijn. Struin tussen kramen met kleding, speelgoed, cd’s, vintage en curiosa. Dit event in De Baarsjes is gratis.

7. Shoppen op de Funky Xmas Market
Op zondag 18 december kun je vanaf 12.00 uur op het Westergasterrein kerstcadeautjes inslaan, (kerst)hapjes uit verschillende keukens testen en warme glühwein achteroverslaan. Toegang is zoals altijd gratis.

8. Speuren in de J.P. Heijestraat
Gisteren werd in de J.P. Heijestraat in Oud-West een ‘spannende audo speurtocht’ gelanceerd. Het speurwerk draait om de mysterieuze verdwijning van de 35-jarige Moos van der Does. Je leert er de J.P. en omgeving op een andere manier door kennen en het is nog gratis ook. Geef je innerlijke Sherlock Holmes vrij spel. Kijk hier voor meer details.

9. Struinen op een literair festival
Vandaag zijn drie locaties het décor van het Woorden van West Fest: OBA Mercatorplein, OBA De Hallen en Belcampo. Eigenlijk zou dit gratis festival eerder plaatsvinden, maar vorig jaar werd het door de lockdown uitgesteld. Reken vandaag van 10.00 tot 22.30 uur op(kinder)verhalen, spoken word, muziek, storytelling, proza en poëzie. Dit stukje hebben we er pas over geschreven.

10. Wandelen langs kunst
Sinds 14 december is de stad acht kunstbruggen rijker. Je vindt ze op de route van de Oranje Loper, het project van de gemeente om de verbinding tussen CS en het Mercatorplein een nieuwe inrichting te geven. Als je de audiotour ‘Over de Oranje Loper’ beluistert, wandel je van de Jan Evertsenstraat naar het Paleis op de Dam, waarbij je alle kunstbruggen passeert. Ook hoor je meer over de namen van de straten, bekende gebouwen en het werk van de Oranje Loper. De link naar de tour vind je hier.