5x smullen als een Marokkaan in (Nieuw-)West

Couscousbar in de Kinkerstraat, een van de vijf plekken voor Mocro Flavours. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Het Marokkaanse elftal heeft een geweldig WK voetbal achter de rug. Vijf tips om nog even na te genieten met Mocro Flavours.

Biladi, Borgerstraat
Deze familiezaak in Oud-West ging in 2006 open en heeft sindsdien een solide reputatie opgebouwd. Van eenvoudig (sandwiches met pittige worstjes) tot complex (couscous met lamsvlees, worst en gehakt) en alles daartussen (gegrilde dorade); je vindt het in deze knusse zaak. Mijn favoriet hebben ze ook: pastilla, bladerdeeg met kip en amandelen. In de Jan van Galenstraat zit de tweede vestiging van Biladi.

Couscous Bar, Kinkerstraat
Nadia Zerouali en Samira Dahmani hadden al een Couscous Bar in Oost, maar vorig jaar openden ze ook een filiaal in Oud-West. In hun zaken staat de ‘Koningin van de Marokkaanse keuken’ op een voetstuk. De couscous wordt bereid door degenen die dat het allerbeste kunnen: Marokkaanse moeders. Je kunt kiezen uit diverse prefab couscousvarianten, waaronder een vegan versie. In plaats daarvan kun je ook zelf je eigen schotel samenstellen, waarbij je onder meer lós kunt gaan met toppings als kaneelpruimen met sesam en olijven met gekonfijte citroen. Mijn recensie staat hier.

Du Maroc, Commeniusstraat
Deze klassieker in Nieuw-West heeft een forse kaart, inclusief veel happen voor kinderen, zoals een keftaburger en kipnuggets. Al bijna twintig jaar zetten volwassenen er hun tanden in couscous met kip of kalfsvlees, plus diverse tajines en wokgerechten. Vlees-, kip- en visschotels zijn ook van de partij; van een portie kalfslever tot een lading kippendijen en combi van vier soorten vis.

Ons Dorpje, Tussen Meer
Ook in dit restauran in Nieuw-West houdt de kok van grillen. Zo roostert hij dorades, sliptongen, gamba’s, gehakt en lamskoteletten. Ook draait hij zijn hand niet om voor couscous en tajines. Wonderlijk genoeg is de specialiteit van het huis niet Marokkaans maar Mexicaans. Ik heb het dan over de gekruide kip of garnalen (fajitas), geserveerd met tortilla’s en friet.

Paloma Blanca, J.P. Heijestraat
Dit restaurant bracht in 1999 de Marokkaanse keuken naar Oud-West. Je kunt er couscous met lamsworstjes scoren of voor een vegetarische couscous gaan. Een tajine met kip, gekonfijte citroen en olijven is ook altijd een goed idee. En als je toch op de ‘kippen-toer’ bent, kun je net zo goed een pastilla kip laten aanrukken.