Mocro Flavours

Hoogstins2024

In Marokkaanse keukens regent het kaneel, komijn, kurkuma en saffraan. De gerechten knallen dan ook van de smaak en je kunt er olijven, sinaasappel en limoen in tegenkomen. En reken maar dat de koks kunnen grillen en stoven! Proef er op los in een van deze veelgeprezen restaurants.

La Tajinerie
In de zaak van Said Bentohami – rechten gestudeerd, ex-profvoetballer – spelen stoofgerechten de hoofdrol. Ze worden bereid in tajines die op houtskoolvuur staan. De tajine van kip met olijf en citroen is een bestseller, die van lamsvlees met dadels, pruim en abrikoos is de runner-up. En wat dacht je van de stoofschotel van dorade met aardappel? Verleidelijk, toch? Ook zo leuk: je kunt er vooraf pastilla met kip eten, een mega bewerkelijk voorgerecht van filodeeg, kip, amandelen, kaneel en poedersuiker. Voor toe zijn er desserts van Saids buurman Richenel. De macaron die deze nouveau patissier speciaal voor La Tajinerie bedacht, mag je niet missen. Ik zweer je, Marokkaanser dan deze met vanillecrème, granaatappel, dadel en amandel gevulde macaron wordt het niet op het Mercatorplein.
http://www.latajinerie.nl

Paloma Blanca
Na een lovende recensie van Johannes van Dam liep tout Amsterdam de deur plat bij dit restaurant in de J.P. Heijestraat. De hype is verdwenen, maar de goede kritieken bleven. Vooral de couscous is een winner. Kun je bij de andere twee restaurants van dit lijstje alleen op vrijdag couscous eten, bij de ‘Witte Duif’ kan dat van dinsdag tot en met zondag. Zat tijd dus om minstens één keer per week uit te pakken met de couscous royale, inclusief gehakt, lam, kip en merquez.  http://www.palomablanca.nl

Tingis
Bij Tingis in de De Clercqstraat eet je Marokkaanse gerechten die je zelden in restaurants vindt, zoals het dessert van fijne gerstmeelkorrels met gebrande noten, kaneel, fruit, honing en Griekse yoghurt. Op zaterdag kun je er Marokkaanse pannenkoeken met jus, linzen en kip eten. Op zondag komt er djaj mhamar uit de oven, een gebraden kip, geserveerd met olijven, friet, ei en amandelen. Daarnaast staan er ook tajines en grillgerechten op de kaart, van spiesjes met lam tot sliptong en gamba’s.
http://www.tingis.nl

DeWestkrant