Bierfietstoerist massaal naar West

Bierfiets in de Spaarndammerstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

West is de nieuwe hotspot voor bierfietstoeristen. Nu het centrum verboden terrein is, rijden veel bierfietsen over de Westerdoksdijk naar de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt. De Spaarndammerstraat is een favoriete stopplek. Zaterdag stonden er op enig moment vier bierfietsen aan het begin van de straat. 

In West werd al langer gevreesd voor een ’waterbedeffect’. Het stadsdeel wil ook een verbod van de bierfiets in West, maar gaat hier niet over. Wel riep het stadsdeel bewoners op om overlast te melden. Sinds november zijn 86 klachten ingediend over bierfietsen in West, aldus een woordvoerder. De meest genoemde plek is de Spaarndammerbuurt. Elders in de stad werd 42 keer geklaagd, voornamelijk in Oost.

De klachten worden overgebracht aan de centrale stad, die de bevoegheid heeft om het verbodsgebied verder uit te breiden. Nieuwe maatregelen tegen overlast door massatoerisme zijn mede afhankelijk van het nieuwe gemeentebestuur. GroenLinks praat met D66, PvdA en SP over een nieuw college van B en W.  

D66 en PvdA in West trokken al eerder aan de bel over de verwachte komst van bierfietsen. Maar de toenmalige burgemeester Van der Laan vond het vorig jaar nog te vroeg voor een bierfietsverbod in West. Buiten het centrum was er nog geen sprake van overlast of verkeershinder, stelde hij.

DeWestkrant