Bij Gorgo in Oud-West bakken ze Anatolische koeken uit duizenden

Gorgo Lunchroom. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

De eigenaren van Gorgo Lunchroom hebben zich bij het menu laten inspireren door recepten uit Anatolië, een multicultureel Turks schiereiland. Patricia proefde een van de forse koeken en hapte in vijgen, walnoten, witte chocolade en ‘kruidig, hartverwarmend deeg’.

Het bakdistrict van Oud-West is weer een zaak rijker. Begin oktober jubelde ik over de komst van de eerste Cypriotische bakkerswinkel van Amsterdam: MLT Bakery & Coffee. Vandaag zet ik een nieuw (koeken)bakkertje in de spotlights: Gorgo Lunchroom aan het Staringplein 22, dicht bij MLT.

Anatolië
Sinds 25 oktober kun je hier je tanden zetten in koeken en toasties geïnspireerd op recepten uit Anatolië. Dit schiereiland in het uiterste Westen van Azië vormt tegenwoordig het grootste deel van Turkije. Behalve een Aziatische kant heeft dit land ook een Europees deel.

Hond Gorgo
Volgens de eigenaren is Anatolië een divers gebied met onder meer Turkse, Armeense, Griekse en Perzische invloeden en is het gebied niet 100 procent Europees of Aziatisch. De mix van culturen die Anatolië kenmerkt, hebben ze verwerkt in de kaart van hun eerste horecaonderming, die de naam draagt van hun hond Gorgo.

Istanbul
De een is opgeleid tot architect, de ander was tot voor kort creative director. Ze waren ooit getrouwd en woonden eerder in Berlijn en Istanbul, de bruisende miljoenenstad waar de Bosporus het Europese en Aziatische deel van elkaar scheidt. De mannen werken nu als zakenpartners samen om Gorgo tot een succes te maken.

Kabouterbankjes
Gorgo ligt aan een ietwat verstopt pleintje dicht bij de J.P. Heijestraat. Plafondhoge ramen, witte muurtegels, lichtgekleurd hout in het meubilair en op de vloer, een open keuken en een rvs-toonbank met schalen vol koeken in jumbo-formaat. Strak en minimalistisch – je kent het wel – maar dan wél met speelse details, zoals felgekleurde kaboutertafeltjes, en eigenaren die er duidelijk lol in hebben.

Vijg-walnootkoek
De een zwaait enthousiast naar een passerende buurvrouw met wild wapperende haren, de ander straalt als de koffieleverancier van Stooker langskomt en uitleg bij de broodjes wil. Als ik een van de koeken bestel, vijg en walnoot (à 4,20 euro), krijg ik complimenten voor mijn ‘uitstekende’ smaak. “Ga rustig zitten. De cappuccino komt eraan. Betalen kan later.”

Succession
Langzaam maar zeker wordt het drukker in de zaak. Rond 10.00 uur hebben twee tikkende flexwerkers en wij het rijk alleen. Daarna druppelen dertigers binnen die in Succession zouden kunnen figureren en meren kwieke twintigers aan. Engels is de voertaal, wat niet verwonderlijk is als je in Oud-West bent.

Coffee to go
Buurtbewoners met honden drinken hun coffee to go op het bankje voor de zaak. Een oudere voorbijganger komt binnen. Of hij even naar de wc mag. Hij moet zo nodig. De eigenaren van Gorgo geven hem ruim baan.

Warme kruidigheid
Lekker die reuring. Het lijkt wel of de vijg-walnoot koek daardoor nog beter smaakt. Ik begrijp dat het recept is gebaseerd op een dessert van gedroogde vijgen, walnoot en specerijen, zoals kaneel, kardemom en kruidnagel. Gesmolten witte chocolade en een verrukkelijke homp deeg erbij, en je hebt een koek uit duizenden – die je makkelijk kunt delen. “De koek heeft de kruidigheid die je in dit seizoen wilt. Bij elke hap word ik iets warmer vanbinnen; hartverwarmend, dus”, aldus mijn gezelschap.

Tahini-helvakoek
Terwijl hij de poëet uithangt, inspecteer ik het koekaanbod op de toonbank: pindakaas, triple chocolate, chocolate chip en tahini. Naast me hapt een vrouw in de koek met sesampasta. Ze steekt haar lof niet onder stoelen of banken. “Wow, dit is goed! Er zit helva in deze koek. Dat heb ik nooit eerder gegeten. Wil je een stukje proeven?”

Lunchtijd
Hoe lief is dat! Blijkbaar is dit ook een koek uit duizenden. De volgende keer ga ik deze creatie van tahini, sesamzaadjes, geroosterde sesamolie en helva, snoepgoed van onder meer sesampasta en suiker zeker scoren. Het is het slimst om rond lunchtijd te komen.

Toasties
Dan kan ik meteen een van de geroosterde broodjes checken, zoals die met kavuma, langzaam geroosterd rundvlees, tomatensaus, verse tijm, kaşar (Turkse jonge kaas) en de Italiaanse kaas pecorino. Ook aan vegetariërs is gedacht. Zij worden vast blij van de toastie met geroosterde ingelegde groenten ‘Anatolian-style’, kaşar, cheddar en zwarte olijven (9 euro).

Vijg-walnootkoek bij Gorgo Lunchroom. (Foto Patricia Jacob)
DeWestkrant