Bij Rondo in de Zeeheldenbuurt klotst de fantasie tegen de plinten

Stilte voor de storm: personeelseten bij Rondo voordat de gasten komen. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

De eigenaren van reizend restaurant Café Soigné zijn neergestreken in het pand waar eerder Apostrof zat. Je eet er eitjes met sambal, kalfstong met ‘huzarensalade’ en crèpes brûlée. Op zondag kun je er ook lunchen, onder meer met een heuse rondo.

Een goed eitje kan moeiteloos de show stelen. Wereldberoemd in Amsterdam zijn de eitjes à la tante Bea bij Café Kadijk. Bij deze eitjes zit een pittige kokossaus met garnalen en peteh – ook bekend als ‘stinkbonen’. In West likte ik mijn vingers af bij het eitje met mayo, gepofte knoflook en lavas van Boon & De Koot, een steengoed restaurant met wijnbar in de Barentszstraat.

Oeuf sambal
Verderop staat een minstens even spannend eitje op de aperitiefkaart, een eitje met huisgemaakte sambal on top en geserveerd op shisobladeren – ook bekend als perilla of Japanse basilicum. De oeuf sambal is een van de vele creaties die sinds 22 november uit de keuken van Rondo paraderen. Je vindt dit restaurant in de Planciusstraat 49, in het pand waar eerder het veelgeprezen Apostrof zat.

Café Soigné
De nieuwkomer in de Zeeheldenbuurt is opgezet door door Bloeme Burema en haar vriendin Gina Verheij. Gina kookte bij restaurants als Toscanini en Metro. Bloeme stond in de keukens van Euro Pizza en Buffet van Odette. Samen bestierden ze het reizende restaurant Café Soigné, waarmee ze onder meer festival Into The Great Wide Open aandeden. Bloeme is behalve kok ook auteur, onder meer van het kookboek Briljante Bonen.

Kalfstong
Met cv’s om van te smullen én hulp van culinair expert Lotta, die volgens Bloeme uitstekende sambal maakt, verwacht ik veel van Rondo’s smaakrepertoire. De crew werkt met ingrediënten van het seizoen en wisselt de kaart geregeld. Om op te starten is er een toast rode biet met gerookte pastinaak-amandelcrème en pompoenpitsalsa. Een origineel vlezig alternatief is de kalfstong ‘huzarensalade’ met gerookte eidooier, augurkjes en radiccio.

Savooiekool van de BBQ
Ook bij de hoofdgerechten stroomt de culinaire fantasie rijkelijk. Savooiekool van de barbecue? Hoe leuk! Temeer omdat die is gevuld met koolraap en bruine boter met walnoten (24 euro). Worst met kokkels en daarbij citroenbonen, zeekraal en Nieuw-Zeelandspinzie. Of toch maar die rode mul met pastasoort fregola, bisque en aïoli? Als iets me 200 procent als muziek in de oren klinkt dan is het toch wel het dessert crèpe brûlée met saffraanijs en marmelade (11 euro).

Lunch op zondag
‘s Zondags is dit flensje er ook tijdens de lunch. Voor een dosis pit is er dan een broodje chorizo met roodlof, gebakken ei en aïoli. Hoewel dat pasteitje met tamarinde en aardappel ook niet te versmaden zal zijn. Vanzelfsprekend wil ik je niets opdringen, maar ik vind het een briljant idee om af te sluiten met koffie en een rondo (4,50 euro). Je weet wel, die ronde variant van een langwerpige gevulde koek – ook bekend als de kano. Meer old skool wordt het niet!