Boek vol Amsterdamse nostalgie

Hoogstins2024

Deze foto van een kiosk op de Nassaukade dateert uit 1937 en komt uit twee privécollecties die uitgeverij Oudelaan heeft verzameld voor het boek Amsterdam 1895-1937. Een fotograaf was Simon A.B. Taconis, een sigarenhandelaar die vanuit Leeuwarden naar Amsterdam kwam en aan de Nassaukade kwam te wonen.

De herkomst van de andere foto’s is een beetje mysterieus. Uitgeefster en fotograaf Myriam Laan stuitte erop toen ze in een verzorgingshuis aan de praat raakte met een bewoner, die haar een pakketje foto’s schonk.

Myriam Laan en haar compagnon Jenny van Daalen-de Oude restaureerden de foto’s en bundelden ze tot een boek. Het telt ruim tweehonderd pagina’s en heeft plaatjes uit heel Amsterdam. Het boek is via de uitgeverij te bestellen en ook te koop bij een aantal Amsterdamse boekhandels, handig dus voor wie nog een Sint-cadeautje moet kopen.

Wat ook kan is een foto uitkiezen en deze laten inlijsten bij de uitgeverij annex lijstenmaker. Meer plaatjes met onder andere de Overtoom en de De Clercqstraat zijn ook online te bekijken op de site van de uitgeverij. 

 

DeWestkrant