Boete voor verspreiders antihomo-flyers

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De drie verspreiders van tegen homo’s gerichte folders in West en Nieuw-West zijn veroordeeld tot een boete van ieder vijfhonderd euro. De drie mannen hebben zich volgens een uitspraak van de rechtbank Amsterdam met ‘zeer kwetsende’ teksten schuldig gemaakt aan het beledigen en aanzetten tot discriminatie van homoseksuelen.

Het drietal verspreidde de flyers in oktober 2016. Mede op basis van camerabeelden hield de politie drie verdachten aan: een destijds 39-jarige inwoner van Rotterdam en twee 29-jarige inwoners van Den Haag. De politie kreeg 192 meldingen binnen van bewoners over de folders. De toenmalige stadsdeelvoorzitters Gerolf Bouwmeester van West en Achmed Baâdoud van Nieuw-West deden aangifte.

Volgens de rechtbank ging het niet om een spontane actie, maar om een weldoordacht plan. Het Openbaar Ministerie had veertig uur taakstraf geëist omdat een geldboete mogelijk door anderen kan worden voldaan. De rechtbank oordeelt dat een geldboete op zijn plaats is. Lees hier hoe de Amsterdamse rechters hun vonnis op 4 januari motiveerden:

“De rechtbank acht met name de omstandigheid dat op de flyer homoseksuelen in verband worden gebracht met kindermisbruik op grote schaal, zeer kwalijk. Verdachte en zijn medeverdachten hebben zich daarmee uiterst kwetsend uitgelaten over homoseksuelen en hebben deze groep daarmee beledigd. 

Het krenken van anderen vanwege onder andere hun ras, godsdienst of seksuele geaardheid – kortom het wezen van een persoon – is onacceptabel. Het wekt bovendien ook beroering in de samenleving en druist in tegen de in die samenleving gerespecteerde normen en waarden. In Nederland moet iedereen, ongeacht zijn seksuele geaardheid, van de zich hem toekomende burgerrechten kunnen genieten en zich veilig kunnen voelen. 

Het religieuze debat over homoseksualiteit mag bestaan, mits dit met respect en zonder onnodig grievende en onware verwijzingen wordt gevoerd.”