‘Wees nooit bang om je uit te spreken’

Hoogstins2024

Glennis Grace, zangeres: “Toen ik veel racistische privéberichten via social media kreeg en dat aan de buitenwereld liet zien, kwam er een golf van reacties over mij heen. Ik ontving veel steun van vrienden, collega’s en fans, die samen met mij hun stem lieten horen tegen racisme. Dat deed me heel goed, want ondanks dat ik mijn mannetje wel sta, voelde ik mij hierdoor erg gesterkt. 

Maar niet iedereen durfde zich uit te spreken. Er waren ook mensen die zich stilhielden. Mensen van wie ik het niet had verwacht, omdat ze dichtbij mij staan. Ik denk dat zij bang waren om met hun mening hun imago te schaden. Dat vind ik schrijnend, want dat zou nooit in de weg moeten staan om je uit te spreken tegen onrecht. 

Waarom zijn veel mensen meer geneigd om iets te zeggen als ze zien dat iemand op straat in elkaar wordt geramd, maar niet als ze zien dat iemand een racistische opmerking of discriminerend scheldwoord naar zijn of haar hoofd krijgt? Wees nooit bang om je uit te spreken, hoe klein of hoe groot ook. Want het kan een wereld van verschil maken.”

In deze stad komen we voor elkaar op. Weten wat jij kan doen en wat de gemeente doet? Kijk op www.amsterdam.nl/komop 

DeWestkrant