‘Ik weet hoe het voelt om te moeten vechten voor erkenning’

Hoogstins2024

Celil Toksöz, oprichter en artistiek leider Theater RAST: “Ik weet hoe het voelt om te moeten vechten voor erkenning. 20 jaar geleden richtte ik theatergroep RAST op. Met het verlangen om een eigen plek te creëren waar we de diversiteit van de stad op het podium konden laten zien. Waar mensen met verschillende culturele achtergronden, jong en oud, het verhaal zelf konden bepalen en vertellen. 

Vaak werd gezegd ‘Rast, dat is toch allochtonentheater? Dat is geen kwaliteitstoneel, maar welzijnswerk’. Die vooroordelen bestaan over ons werk, omdat er vooroordelen bestaan over mij. Over mensen met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse achtergrond.

In mijn voorstellingen wil ik in gesprek gaan over die vooroordelen. Over de problemen en de kansen van onze diverse samenleving, binnen de grenzen van onze stad Amsterdam en ver daarbuiten. Misschien dat we de wereld niet kunnen veranderen, maar we kunnen samen wel de kijk op problemen veranderen en mensen verbinden die tegenover elkaar staan. Doe je mee?” 

In deze stad komen we voor elkaar op. Weten wat jij kan doen en wat de gemeente doet? Kijk op www.amsterdam.nl/komop

DeWestkrant