’Canal Parade verplaatsen naar West’

De Canal Parade van Gay Pride, straks in West? (Foto Richard Mooyman)
Doneer

De botenparade van de Gay Pride moet verplaatst naar de Kostverlorenvaart in West. Dat bepleiten bewoners van de Prinsengracht. Zij zijn de overlast beu en vinden de Kostverlorenvaart ’een perfecte locatie’ voor het evenement, dat honderdduizenden bezoekers trekt.

De jaarlijkse Canal Parade is een soort ’zomercarnaval’ geworden, schrijven het Comité Woonboten Prinsengracht en het Comité Walbewoners Prinsengracht in hun voorstel aan de gemeente. Voor zo’n massaal en luidruchtig evenement is volgens de bewoners geen ruimte in de historische binnenstad.

De bewonersgroepen bepleiten om de parade te verplaatsen naar de 3,5 kilometer Kostverlorenvaart tussen de Marcantilaan in West en het Olympisch Stadion in Zuid. In dit deel van de stad is LHBT-emancipatie volgens de initiatiefnemers ook ’veel noodzakelijker’ dan in het centrum.

De clubs zien louter voordelen. De vaart is ruimer dan de Prinsengracht, en ’de prachtige architectuur van Oud-West zorgt voor een schitterende, echt Amsterdamse omlijsting voor de (internationale) televisie-uitzendingen’. Er liggen geen woonboten en voor hulpdiensten is voldoende ruimte, zo stellen zij.

Volgens de bewonersgroepen past een verplaatsing van de Canal Parade goed in het beleid van de gemeente om de drukte beter over de stad te spreiden.