Grote brand containerwoningen: 28-jarige bewoner vrijgesproken

Het nablussen van de enorme brand in het wooncomplex voor jongeren in Nieuw-West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een 28-jarige bewoner is vrijgesproken van brandstichting in een complex met containerwoningen voor jongeren in Riekerhaven in Nieuw-West. Volgens de rechtbank kan op basis van het dossier niet worden bewezen dat hij die brand heeft gesticht.

In de ochtend van 13 november 2022 woedde in blok 6 van het wooncomplex Startblok Riekerhaven een grote brand. Bewoners van omliggende woningen moesten vluchten omdat zij in levensgevaar waren. Bij de brand kwamen zes katten om. Tientallen woningen moesten onbewoonbaar worden verklaard.

Duidelijk is dat de brand is begonnen in de woning van de 28-jarige man. De oorzaak is volgens de forensisch brandonderzoeker niet meer te achterhalen, aldus de rechtbank. De man ontkent dat hij brand heeft gesticht en er zijn geen getuigen die hebben verklaard over het ontstaan van de brand. 

De rechtbank concludeert dat niet kan worden bewezen dat de man opzettelijk brand heeft gesticht in brandbare spullen zoals een deken, bankstel, matras of kleding. Hij kan vanwege de vrijspraak ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor de schade van de mede-blokbewoners, aldus de rechtbank. 

In het complex Startblok Riekerhaven, dat uit verschillende delen bestaat, woonden ten tijde van de brand 565 jongeren, onder wie studenten en statushouders.