Bewoner (27) aangehouden na grote brand jongerenwoningen

Het nablussen van de enorme brand in het wooncomplex voor jongeren in Nieuw-West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De politie heeft een 27-jarige bewoner van het complex Startblok Riekerhaven aangehouden op verdenking van brandstichting. Vanwege de grote brand moesten alle bewoners van de containerwoningen zondagochtend worden geëvacueerd. De bewoners -woonstarters waaronder studenten en statushouders- zijn opgevangen in Sporthallen-Zuid. De recherche doet nader onderzoek.

Agenten kregen rond 08.30 uur een melding over geluidsoverlast in een van de woningen aan de Voetbalstraat in Nieuw-West. Ter plaatse troffen de politiemedewerkers de 27-jarige bewoner aan, terwijl net brand in de woning was ontstaan. De brand verspreidde zich razendsnel waardoor honderden bewoners van het complex direct hun containerwoning moesten verlaten.

De op grote schaal uitgerukte brandweer was uren bezig om het vuur te blussen. Ondanks de enorme schade en rookontwikkeling is niemand ernstig gewond geraakt, aldus de politie. Een aantal bewoners kan niet meer naar huis. De gemeente kijkt naar mogelijkheden voor opvang voor de langere termijn. Huurders kunnen contact opnemen met verhuurder Lieven de Key, aldus de gemeente.

Het gaat om een sociaal woonproject waar studenten, andere jongeren tussen de 18 en 27 jaar en statushouders door elkaar wonen. Er is plaatst voor 565 bewoners, die gezamenlijke gangen en in veel gevallen ook een woonkamer delen.

De Amsterdamse studentenvakbond ASVA wil dat er meer aandacht komt voor veiligheid in studentencomplexen. De bond wijst erop dat er al eerder branden waren in studentencomplexen aan de Krelis Louwenstraat in Bos en Lommer en op Uilenstede. Startblok Riekerhaven was in februari ook al in het nieuws nadat er grote stormschade ontstond aan het dak.