Zes katten dood door brand jongerenwoningen

De brandweer was een groot deel van de dag bezig met nablussen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Bij de grote brand zondag in het wooncomplex voor jongeren in Nieuw-West zijn zes katten en een reptiel (een baardagaam) omgekomen. Dat meldt de brandweer. Alle bewoners van de containerwoningen aan de Voetbalstraat moesten zondagochtend worden geëvacueerd.

Een aantal bewoners -woonstarters onder wie studenten en statushouders- kan niet terug omdat hun woning volledig is verwoest. Circa 125 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, aldus burgemeester Femke Halsema op Instagram. Zij bracht maandag een bezoek aan getroffen bewoners. 

Halsema noemt het ‘een dramatische dag’ voor de bewoners en hun ongeruste familie. “Niet alleen zijn zij alles kwijtgeraakt, ook zijn huisdieren overleden.” De gemeente gaat zich inspannen om opvang en nieuwe verblijfslekken te regelen, aldus Halsema. “Verlies van je huis en je spullen is een traumatische ervaring. Overlijden van huisdieren geeft groot verdriet.”

De recherche doet nog onderzoek naar de brand. De politie maakte zondag al wel bekend dat een 27-jarige bewoners is aangehouden op verdenking van brandstichting. In het complex, dat uit verschillende delen bestaat, wonen 565 jongeren, onder wie studenten en statushouders. Inmiddels zijn er inzamelingsacties gestart voor gedupeerde bewoners.