Brandlucht in West door paasvuren 

Luchtmeetstation van de GGD in de Jan van Galenstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

West werd op eerste paasdag wakker met een flinke brandlucht. Die werd volgens de Amsterdamse brandweer veroorzaakt door paasvuren uit de grensstreek met Duitsland. De oostenwind voerde de verontreinigde lucht tot naar Amsterdam. 

Het RIVM waarschuwde al eerder voor smog door fijnstof als gevolg van vreugdevuren. Het instituut stelt dat vooral mensen met longaandoeningen en hart- en vaatziekten last kunnen hebben. “Zij kunnen klachten voorkomen of verminderen door zich niet overmatig in te spannen.”

Geluidshinder door festival

Inwoners van West maakten zaterdag- en zondagavond ook melding van geluidsoverlast door een festival. Tot elf uur ’s avonds waren tot ver in West bassen en gedreun te horen. Het bleek te gaan om festival DGTL op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. 

De gemeente stelt een onderzoek in naar het grote aantal klachten. In een reactie op online ingediende klachten stelt de gemeente dat niet is geconstateerd dat voorwaarden van de vergunning zijn overschreden. Klachten kwamen vooral uit de Spaarndammerbuurt en Staatsliedenbuurt.