Buurtbakens winnaar kunstproject Spaarndammerbuurt en Houthaven

Een van de bakens van Marjet Wessels Boer
Hoogstins2024

Kunstenares Marjet Wessels Boer mag haar kunstvoorstel Buurtbakens voor de Spaarndammerbuurt en Houthaven verder uitwerken. Een beoordelingscommissie koos voor Wessels Boer boven twee andere kunstenaars die meedongen naar de opdracht om een ontwerp te maken.

De opzet is om met kunst de Spaarndammerbuurt te verbinden met de nieuwe wijk Houthaven. Wessels Boer, die haar atelier heeft in de Houthaven, kwam met een voorstel voor kunstwerken in de vorm van bakens in het Houthaven Park en bij de belangrijkste entrees van de twee buurten. Een van de ideeën is de plaatsing van een bijzondere golvende bank in het park.

Marjet Wessels Boer wil gebruik maken van een ‘moiré-effect’, een optische illusie. ‘Als twee gelijksoortige patronen elkaar op een bepaalde manier overlappen en je erlangs beweegt, lijkt het daardoor alsof het in beweging is’, aldus de uitleg. Dat effect zou terug moeten komen in diverse kunstwerken, zoals in de spoortunnel aan het begin van de Spaarndammerstraat.

Buurtbewoners en andere geïnteresseerden konden ook hun mening geven, maar de knoop is doorgehakt door een commissie. Wessels Boer wil met buurtbewoners in gesprek over de vormen, patronen en kleuren van haar kunstwerken. Op 15 april houdt zij in haar studio in de Bonte Zwaan (Haparandadam 7) van 15 tot 16.30 uur een open atelier waarbij iedereen welkom is.

De kunstenaars Alphons ter Avest en Ram Katzir hadden ook schetsontwerpen ingestuurd. Ter Avest kwam met straatlantaarns in vijf varianten, geïnspireerd door vroegere hijskranen. Katzir bedacht een steiger met vijftien drijvende vlotten en tien grote boomstam-banken.

DeWestkrant