Chinezen bij het EK voetbal: 5 afhaaltips in de buurt

Pagode in de Bilderdijkstraat. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Het hele land zit zaterdag 6 juli aan de buis gekluisterd als Nederland tegen Turkije speelt. Zo lang het EK voetbal duurt – en dat is nog tot en met 14 juli – zit uitgebreid koken er niet in. Maar goed dat er in de buurt Chinese restaurants zijn waar je een maaltijd kunt ophalen.

1. Dumplings, Nassauplein 60
Zo’n beetje de hele wereld weet deze kiosk in Westerpark te vinden. De dumplings  zijn er de moeite waard, maar het gros van de klanten staat vooral in de rij om de crêpes te proberen. Die met pekingeend zijn niet aan te slepen. En dat begrijp ik wel. De gevulde pannenkoeken hebben wat weg van platgeslagen loempia’s. Maar de vulling is tien keer spannender dan de gemiddelde loempia: ijsbergsla, ei, kroepoek, sojasaus, sesam, oestersaus, koriander en pekingeend. “Meteen eten. Anders zijn ze zacht”, kreeg ik ooit te horen. Alsof ik ze lang zou kunnen weerstaan! Maak er een salade bij en je zit als een koning(in) voor de buis.

2. Hap Li, Admiraal de Ruijterweg 450
Dit bekende adres in Bos en Lommer mixt the usual suspects als foe yong hai en babi pangang met wokgerechten, rijsttafels en patat. Daarnaast heeft de chef een keur aan specialiteiten, waaronder inktvis met groenten in kerriesaus en ossenhaas met groenten in Koreaanse bulgogisaus.

3. Lucky House, Willemsstraat 22
Eén stap buiten Westerpark en je staat in dit restaurant met de naam van een goktent. Bij dit knettergezellig buurthuis in de Jordaan kennen de eigenaren hun vaste gasten bij naam. Lucky House is niets minder dan een instituut. Vanuit het restaurant kijk je de open keuken in waar de koks staan te frituren, stomen en wokken. Behalve een wokmenu zijn er nasi-, bami- en mihoenschotels, bamisoepen en oude bekenden als foe yong hai en tjap tjoy. Een van de specialiteiten is de geroosterde pekingeend met garnalen en groenten.

4. Pagode, Bilderdijkstraat 74
Een kennis, die zo’n beetje in de horeca woont, gaat naar dit adres als hij snakt naar old school Chinees eten. Pagode, dat al sinds 1969 in Oud-West zit, focust zich op klassiekers als foe yong hai, babi pangang mager, tjap tjoy en koe loe kai (gefrituurde kipblokjes met zoetzure saus). Om de trip down memory lane compleet te maken, mogen loempia’s, gebakken banaan en kroepoek niet ontbreken. Vind je dit allemaal wat te gewoon, dan is de zeetongfilet in zwarte bonensaus wellicht een optie of de geroosterde pekingeend met paksoi en oestersaus.

5. Wang’s Flavour , Tweede Nassaustraat 9
Deze Chinese zaak in Westerpark valt op door zijn etalage met gerechten van plastic en vriendelijk personeel. Behalve een flink aanbod van gestoomde en gefrituurde hapjes komen er vullende soepen uit de keuken, zoals bamisoep met gestoofde spareribs. Tussen de pittige gerechten op de kaart zit Sichuan style aubergine met gehakt. De tofu met zeevruchten is milder, evenals de gepaneerde vis in zoetzure saus.

Wang’s Flavour. (Foto Patricia Jacob).