Met de huidige temperaturen is ijs een must. Houd je het liever licht, kies dan voor een ijsje op basis van water of vruchtensap in plaats van room. Zeven exemplaren om van te watertanden!
1. Wat: appel-perenijsje
Waar: Espressofabriek, Pazzanistraat 39, Westerpark
Over de koffie en de ultieme Bounty van deze zaak kan ik uren vertellen. Ook over het ijs kan ik een flinke boom opzetten. Het strawberry cheesecake ijsje van Goodoo is favoriet bij het personeel, maar van hetzelfde merk bestaat ook een lichtere variant: appeltje-peer, inclusief peren- en appelsap, bananenpuree en citroensap.
2. Wat: citroenijs
Waar: Massimo, Jan Hanzenstraat 15, Oud-West
Deze befaamde Italiaanse zaak heeft geen room nodig om te excelleren, want ook zijn ijs op basis van water is uit de kunst. Probeert maar eens een bolletje citroensorbetijs! Dit ijs is overigens ook perfect in een sgroppino, een drankje van citroensorbetijs, prosecco en wodka. Lekker als dessert of tussengerecht!
3. Wat: frambozen-hibiscusijs
Waar: La-la-IJs, Tollenstraat 65H, Oud-West
Deze funky ijssalon bij De Hallen verkoopt behalve biologisch roomijs ook sorbetijs in spannende, steeds wisselende smaken. Van het sorbetijs proefde ik onlangs een prachtcombinatie: frambozen en hibiscus. In dezelfde categorie lijkt het rozen-watermeloenijs me ook een voltreffer.
4. Wat: granita van pistaches
Waar: Zenzero Pizzeria, Gerard Callenburgstraat 1, Bos en Lommer
De eigenaren van deze vrij nieuwe zaak nodigen je uit voor ‘een zintuigelijke reis door het hart van Sicilië’. Ze leiden je langs pizza op z’n Siciliaans en een koude lekkernij waar ze op dat wonderschone eiland verzot op zijn: granita, een halfbevroren dessert op basis van suiker, water en verschillende smaakmakers. De chef van Zenzero maakt het dessert onder meer pistaches. Standaard krijg je er een brioche bij.
5. Wat: passievruchtijsje
Waar: M&M fruit en groente, Ten Katemarkt
Bij deze marktkraam verkopen ze fruit in alle maten en soorten: smoothies, salades en ijsjes. ‘Natuurlijk fruitijs’ noemen ze dat hier. Niets te roomijs hier, maar gewoon fruit op een stokje, zoals een passievruchtijsje.
6. Wat: sneeuwvlokjesijs in diverse varianten
Waar: Health Corner, Admiraal de Ruijterweg 54 H, De Baarsjes
Eerder genoot ik hier van een ijscoupe met pistaches en wortelsap. Sinds deze zomer hebben ze er een koude specialiteit bij: sneeuwvlokjesijs. In Korea kennen ze dit type schaafijs als bingsu. Oorspronkelijk heeft dit ijs water als basis, maar bij de Health Corner zijn er ook nog andere varianten van, onder meer met mango en melk. Deze week was de ijsmachine kapot. De reparateur is onderweg. Maar als je niet wilt misgrijpen, zou ik van tevoren even bellen of de sneeuwvlokjes er zijn.
7. Wat: Thais kokoswaterijs
Waar: Miuz, Overtoom 117, Oud-West
Deze Italiaanse ijssalon staat bekend om zijn ijs in bijzondere smaken, inclusief ambachtelijk ijs voor honden. IJsmaker Carlo Petroni weet zowel raad met room als gemalen ijs. Dat resulteert bijvoorbeeld in sorbetijs met de juice van Thaise kokosnoten.