‘De dieren van de kinderboerderij hebben het goed, maar verdienen beter’

Inzamelingsactie voor groot onderhoud Boerderij Westerpark

Hoogstins2024

De kinderboerderij in het Westerpark is al een kwart eeuw onderdeel van Amsterdam. De plek biedt rust en informatie over de manier waarop dieren op een boerderij leven. Maar na 25 jaar is groot onderhoud nodig en is er een inzamelingsactie gestart. 

Al 25 jaar is iedereen bij Boerderij Westerpark welkom om met eigen ogen te zien hoe dieren op een boerderij leven. Volgens de website komen elk jaar tienduizenden bezoekers langs om te genieten van én te leren over het leven van dieren in de stad. Regelmatig zijn er speciale events, zoals het schaapscheerdersfeest op zaterdag 3 juni.

Uitgewoonde gebouwen
De boerderij biedt onderdak aan geiten, schapen, koeien, varkens en pony’s. Naast dit grote vee zijn er onder meer konijnen, cavia’s en pluimvee. De dieren staan in de wei en de stallen. Het terrein heeft verschillende bijgebouwen en een buurthuis: De Hooikeet.

Inzamelingsactie
Na 25 jaar zijn al die onderdelen ‘uitgewoond door dier en mens’. De meeste gebouwen zijn van hout. Groot onderhoud, renovatie en herstel hard zijn hard nodig, maar helaas ontbreekt het geld daarvoor. Vandaar dat de stichting Kinderboerderij Westerpark een actie is gestart om 50.000 euro in te zamelen.

Houtrot
“Ondanks de vele schilderbeurten en timmerwerk van de vrijwilligers, zien wij het houtrot in de planken. Onze dieren hebben het goed, maar zij verdienen beter. Bijvoorbeeld met fatsoenlijke daken over de stallen in de wei, die tegen weer en wind kunnen”, vertelt voorzitter Ed van Cortenberghe. “Daarnaast zijn de hoofdgebouwen zo goed gebruikt dat de slijtage overal te zien is. Dat geldt zeker voor De Hooikeet. Dit buurthuis is in slechte staat. Dagelijks zijn daar vijf mensen van Cordaan dagbesteding aan het werk. Een grote opknapbeurt is na 25 jaar echt topprioriteit voor ons.”

Rustplek
Etienne Buijs, bestuurslid fondsenwerving van de stichting, vult aan: “Wij willen de boerderij graag behouden als de plek waar alle Amsterdammers zes dagen per week naar toe kunnen en van de dieren kunnen genieten zonder entree te hoeven betalen. Wij roepen mensen en bedrijven op om de boerderij genereus te steunen. Het is een mooie plek die veel buurtbewoners en parkbezoekers rust biedt in de drukke stad.”

Voedselbos
Vorig jaar is er een voedselbos aangelegd met eten voor mens en dier. In dit bos staan onder meer verschillende fruitbomen. Daarbij staan houten bankjes waar je kunt baden in stilte. In de toekomst wil de boerderij graag het aantal speeltoestellen voor kinderen en dieren uitbreiden. Geiten zijn bijvoorbeeld gek op klimmen. Ze zijn meer klauteropties wel zitten.

Toezicht
Etienne legt uit dat het bestuur van de stichting toezicht houdt op de inzameling én uitvoering van het groot onderhoudsproject. “Alle donaties komen ten goede van duurzaam onderhoud voor het onderdak voor de dieren en mensen. Gulle gevers krijgen een uitnodiging voor een rondleiding en een kijkje achter de schermen. Aan donaties boven de 1000 euro wordt op een creatieve manier aandacht worden gegeven op de Boerderij. Hierover volgt later meer informatie.”