13 redenen om met Koningsdag in West te blijven

Koningsdag bij Checkpoint Charlie in Westerpark.
Hoogstins2024

Op donderdag 27 april is het Koningsdag. De hele stad staat dan op z’n kop. Maar bij ons is zoveel te doen, dat je geen stap buiten West hoeft te zetten.

1. Argentijnse empanadas en dulce de leche bij Baires
Dankzij Máxima heeft ons land nu ook een link met Argentinië en met het eten uit dat land. Je struikelt daarover de empanadas, gevulde deegpakketjes met vlees, kaas en/of groenten. Bij Baires Empanadas, Bilderdijkkade 25, laten ze prachtexemplaren uit de oven rollen, waaronder mijn favoriet: La Boca (tonijn, tomaat, limoen, kappertjes). Daarnaast verkoopt deze zaak in Oud-West ook koekjes met dulce de leche, de karamelpasta waar de koningin wel pap van schijnt te lusten.

2. BBQ met muziek bij Stevig
In deze zaak aan het Van Limburg stirumplein 18-20 in Westerpark is alles liefde. De personeelsleden, die te herkennen zijn aan oranje hoodies, gaan naar eigen zeggen met Koningsdag ‘het dak eraf gooien’. Dan doen ze met drank, muziek en een BBQ.

3. Buitenpodium met live-muziek bij Checkpoint Charlie
Bij Checkpoint Charlie aan de Nassaukade 48 in Westerpark is het nooit saai. Met Koningsdag al helemaal niet. Zoals elk jaar staat er van 14.00 tot 20.00 uur een
buitenpodium met vijf bands (reggae, rock, afrobeat) en dj’s klaar. Daarna wordt er binnen verder gefeest onder leiding van dj’s.

4. Cartel Kingsday op Westergas
Op dit terrein in het Westerpark wemelt het van de oranje feesten, ook op Koningsnacht. De kaartjes voor dit feest in de Westerunie en daarbuiten zijn al compleet uitverkocht in de voorververkoop. Maar je kunt het nog aan de deur proberen. Het feest begint om 12.00 op Koningsdag en eindigt de dag erna om 5.00 uur. De line-up bestaat uit dj’s die met disco, house en techno strooien.

5. DJ-duo De Dolle Tweeling bij Café de Toog
Bij dit eetcafé in de Nicolaas Beetsstraat 142 in Oud-West speelt om 13.45 uur eerst Big Band Kosmosis. Om 15.30 uur draait het dj-duo Double G aan de knoppen en sluit van 17.00 tot 20.00 uur dj-duo De Dolle Tweeling de party af.

6. Huismuzikanten en alcoholvrije zone bij De Parkwachter
Deze sympathieke kiosk in het Westerpark is een pleisterplaats voor buurtbewoners en hun honden. Vanaf 8.30 uur kun je er terecht voor koffie, ijsthee, alcoholvrij bier en cocktails, plus tosti’s en sauzenbroodjes. Om de stemming erin te brengen, komen de huismuzikanten langs om te spelen.

7. Kindervrijmarkten
De vrijmarkt is ideaal om tweedehandsspullen een nieuwe kans te geven. Door de hele stad heeft de gemeente plekken aangewezen waar kinderen tot 16 jaar hun koopwaar kunnen uitstallen. In West zijn dit het Bilderdijkpark, Erasmuspark, Westerpark en het Bellamyplein en op de Bos en Lommerweg (even zijde 246-252 en oneven zijde 365-379).

8. Kingsday Indoor Festival in Het Sieraad
Vanaf 15.00 uur op Koningsdag tot de volgende ochtend 3.00 uur regeert techno en Nederlandse house in dit rijksmonument aan de Postjesweg 1 in De Baarsjes.

9. Live rock ’n Roll en salsa bij Terrasmus
Terrasmus zou Terrasmus niet zijn als er géén feestje op Koningsdag zou zijn. Reken bij deze geliefde plek in het Erasmuspark op koninklijke taartjes en een flinke dosis livemuziek: om 12.00 uur rock ’n roll van The Boogie Dogs en om 16.00 uur Cubaanse salsa van Las Chicas del Barrio.

10. Sinaasappelijs van Miuz Gelato Artiginale
Noem een smaak en je vindt ‘m bij deze steengoede ijssalon aan de Overtoom 117 waar ze zelfs ijs voor honden hebben. Om het in de stijl van Koningsdag te houden, kies je dan vanzelfsprekend voor ijs met sinaasappel: sorbetto di arancia, een ijsje op waterbasis met sap van Siciliaanse bloedsinaasappels. Met een beetje geluk zijn er ook nog popsicles (ijslolly’s) met Aperol Spritz, de befaamde feloranje cocktail.

11. Spijkerpoepen, zaklopen en oranje cocktails bij Abbey
Op het terras van Abbey aan de Admiraal de Ruijterweg 404 in Bos en Lommer kunnen kinderen hun lol op met spelletjes als spijkerpoepen, zaklopen en koekhappen. Voor hun ouders staan oranje cocktails klaar. Natuurlijk valt er ook te happen: een halve kip, een groententaart.

12. Talentenparade Troonopvolgers
Jongeren tussen 12 en 18 jaar oud kunnen hun talenten laten zien en meedoen aan Troonopvolgers in het Westerpark. Van alles is mogelijk, zoals muziek maken, dansen, verhalen vertellen, gedichten voordragen of toneelspelen. Ook kunnen jongeren meedoen met De Veilingshow. Onder begeleiding van een veilingmeester kunnen zij hun spullen voor een mooi bedrag verkopen. Meer weten en aanmelden via deze site.

13. Tompouce cruffins bij Fort Negen 
Bij deze bakkerij in de Jan Evertsenstraat 31 stroomt creativiteit uit elke porie. De zaak in De Baarsjes die vorig jaar het croissantje ijs lanceerde, komt op Koningsdag met de tompouce cruffin. Van 8.00 tot 14.00 uur is de bakkerij open, maar de deuren gaan eerder dicht als het aanbod op is. Op Instagram zie je hoe de cruffins eruitzien.

Koninklijke taartjes bij Terrasmus.