De Overtoom heeft de eerste Hawaiiaanse tiki-bar van West

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Alles bij Moa Moa – van de eigenaren tot het eten – is één grote smeltkroes van culturen en smaken. Bij deze tiki-bar in Oud-West kun je je tanden zetten in een gegrild kippetje of Surf & Turf Roll en lurken aan een Pandan Pina Colada.

Mijn ouders zijn nooit op Hawaii geweest, maar op de een of de andere manier hadden ze er wat mee. Het liefst wilden ze terug naar Nederlands-Indië, maar Hawaii was voor hen een prima alternatief. Om mij warm te maken voor dat eiland gaf mijn vader mij het (vertaalde) stripboek Dennis The Menace in Hawaii en draaide hij platen van de Kilimi Hawaiians. Veel Indische vrienden van mij herkennen die liefde voor Hawaii. Ik was dan ook niet verbaasd om te lezen dat Dave Mulder, een van de eigenaren van Moa Moa, net als ik roots in Indonesië heeft.

Tiki-bar
Samen met Chris Maingard, een chef met Zuid-Afrikaanse roots, opende hij in februari van dit jaar een tiki-bar aan de Overtoom; de eerste tiki-bar in ons stadsdeel. Door de coronabeperkingen waren ze eerst alleen actief op de bezorgmarkt, maar inmiddels is hun zaak in full swing en kun je echt ervaren waar een tiki-bar voor staat, namelijk: exotische cocktails en bijpassende happen in een tropisch decor, inclusief polynesisch houtsnijwerk en bloemenkransen.

Comfortfood
De twee bevlogen horecatijgers – hun eigen woorden – willen iedereen ‘een vleugje Hawaii’ brengen. Ook willen ze ‘hun passie voor eten en drinken overbrengen en mensen blij maken’. Waar mensen zoal blij van worden, ontdekten ze bij hun vorige werkgevers, waaronder het Conservatorium Hotel en Momo (Dave) en Hoxton Hotels en Seafoodbar Spuistraat (Chris). Volgens hen zijn mensen in deze tijd vooral op zoek naar comfortfood. Met het oog daarop focussen ze zich op drie ingrediënten: rotisserie-kip, creatieve sushi en tiki-cocktails en bijzondere drinks. Door dit aanbod sijpelen niet alleen Hawaiiaanse, maar ook Amerikaanse, Puerto Ricaanse, Polynesische en Japanse invloeden.

Pandan Pina Colada
Om met de drank te beginnen. Ze schenken lokale bieren en zelfgemaakte alcoholvrije dranken, zoals een Purple Butterfly Iced Tea met verse perzik, kaneel en limoen. Maar het paradepaardje van het drankmenu is toch wel de Pandan Pina Colada, geserveerd in een glimmende nep-ananas. Behalve vers ananas- en limoensap zitten er de likeuren Bandoeng 22 pandanlikeur en SAU Spirits in – Nederlandse drankjes met Indonesische wortels.

Flavour Bomb Sushi
Toen ik er was, at ik iets eenvoudigs – boterzachte zalmsashimi met zelfgemaakte wasabi – maar het kan een heel stuk doller. Het bewijs: de Flavour Bomb Sushi. Bestel je de Crispy Rice Roll, dan krijg je onder meer krokante rijst, manchego, Japanse mayo en rivierkreeft (16 euro). De Surf & Turf Roll pronkt met tijgergarnalen, beef, krab en lotuschips. Bij de Pulled Chicken & Mango proef je pulled chicken, truffelaardappel en de specerijenmengsels massala en vadouvan.

Kampvuursnack
De geroosterde kip, die halal is, wordt onder meer geserveerd met een pittig sausje van chipotle. Je kunt er bijvoorbeeld gegrilde maiskolven met knoflookkruiden boter bij bestellen. Tussen de appetizers zitten spicy chicken wings en octopus met salsa verde, knapperige kikkererwten, aardappel en chorizo. Alsof er nog niet genoeg te kiezen valt, staat er ook nog s’ mores op de kaart, een snack van geroosterde marshmallows met chocola tussen twee crackers. Amerikanen eten het graag bij het kampvuur, maar in een tiki-bar op de Overtoom gaat het er vast ook soepel in!

DeWestkrant