In de jaren 30 kon je een palm kopen in de Jan Evertsenstraat

(beeld: Martine de Vente)
Hoogstins2024

De nu afgebroken bioscoop/discotheek West End geeft geheimen prijs over het verleden. Zo verscheen de tekst ‘Koopt hier uw palmen’ op de bakstenen muur. Nu is deze plek afgeschermd met een bouwhek met doek, maar je kunt er makkelijk eroverheen kijken (of je camera boven je hoofd houden).
Hoezo waren hier palmen? Leden van de facebookgroep De Baarsjes braken hier hun hoofd al over. Deze tekst zou een overblijfsel kunnen zijn van kwekerij Hoffman die in de jaren dertig tussen de huizen van de Cornelis Dirkzstraat, Jan Evertsenstraat en De Krommertstraat stond, zo zocht buurtbewoner Bambi Bogert uit. Waarschijnlijk verkocht Hofmann de palmen vanaf deze plek. Bijna onvoorstelbaar dat een kwekerij en woonhuis, inclusief kas in dit hele drukke stukje stad hebben gestaan.
De sloop van West End is klaar. Nu komt er ruimte voor een appartementencomplex met vrije sector huurappartementen. Nu is een gat in de gevel, waardoor je helemaal naar de Cornelis Dirksztraat kunt kijken en heel goed ziet hoe het complex -met de ingang aan de Jan Evertsenstraat- in elkaar zat. Het hoekpand met onder andere Snackbar Marja blijft bijvoorbeeld staan.

Zo zag kwekerij Hofmann eruit in 1930.

Beeldbank Stadsarchief Amsterdam