Geluidswandeling voert straks door exotisch groen Siegerpark

Florence Oprinsen en Lieve Colsen.
Hoogstins2024

Het Siegerpark ligt aan de Sloterweg in de Riekerpolder en kan volgens Florence Oprisen en Lieve Colsen wel wat meer aandacht gebruiken. Ze kennen het parkje langs de A4 in Nieuw-West al heel lang en zijn er allebei mee opgegroeid. Ze besloten een geluidswandeling te maken. Nu zijn ze nog druk met de voorbereidingen en opnames, maar binnenkort kan iedereen de wandeling maken. 

Het Siegerpark is in 1936 geopend op initiatief van Wilhelm Sieger. Het werd ingericht met veel exotische bloemen en planten, die er nu nog zijn. In 1956 maakte een deel van het park plaats voor de snelweg A4. “Je hoort nu best veel zoevende auto’s”, vertelt Florence. Een ander geluid kan het park daarom wel gebruiken. “Het park werd na de Tweede Wereldoorlog voor een gulden verkocht aan de gemeente, op voorwaarde dat het park zo zou blijven.” Dat vinden Florence en Lieve een mooie gedachte.

Magisch
“Vroeger was er een kunstexpositie, een beeldentuin. Door de jaren heen kreeg het park wat minder aandacht. Er kwamen eigenlijk alleen nog mensen van de naastgelegen kantoren”, vertelt Florence. “Het blijft op dit moment onbenut.” Daarom maakten de twee vriendinnen een geluidswandeling, maar niet zomaar één. “Bij een gewone geluidswandeling, of audiotour, misten we iets artistieks. Het park heeft al heel veel moois van zichzelf, veel bloemen en planten. Het thema is ‘wat is van onschatbare waarde voor liefhebbers van het Siegerpark’.” De wandeling moet iets magisch krijgen én informatief zijn. 

Tweetallen
De geluidswandeling wordt gedaan in tweetallen en duurt ongeveer 40 minuten. “Je begint bij het hek en hebt allebei soortgelijke audio’s. Je begint samen, maar volgt dan allebei een eigen route. Er zit daardoor ook een spelelement in. Soms sta je bij een boom, als je je dan omdraait, zie je de ander daar. Het lijkt ons leuk als veel verschillende mensen de wandeling samen gaan doen.” 

Acteur
Een acteur speelt de stem van Wilhelm Sieger en er is ook muziek en poëzie te horen. De kleindochter van Sieger vond het meteen een leuk idee, en werkt ook mee. Lieve heeft zich gefocust op het schrijven van de teksten. “Het stadsdeel was enthousiast en misschien krijgen we ook een bord bij de ingang waarop de geluidswandeling vermeld staat”, zegt ze. “We hebben ook subsidie gehad van de gemeente, van onder andere het kunstfonds.” 

Idyllisch
Ze heeft ook een favoriet stukje in het park. “Dat is een stukje voor de geluidswandeling eindigt, bij de treurwilg. Dat is een mooi idyllisch plekje.” Ook Florence heeft een stukje uitgekozen als favoriet. “Op de oever tussen twee vijvers. Je heb daar het beste uitzicht over de diversiteit aan planten in de tuin.”

Naar verwachting is de geluidswandeling vanaf eind augustus te lopen. Op de website is tegen die tijd meer info te vinden. De meiden denken dat het ook een goed uitje is in tijden van corona. “Binnenzitten hoeft echt niet per se als je bijvoorbeeld geen tuin hebt, je kan ook onze wandeling doen”, zeggen ze lachend. 

DeWestkrant