Het Ketelhuis en Lab 111 zijn allebei bioscoop en restaurant ineen. Broodjes hebben ze er volop. Patricia ontdekte dat de chef van het filmhuis in Westerpark wel raad weet met pindakaas. “Ik kreeg een pinda boost, een soort opleving.”
Ik heb een zwak voor pinda’s. Vandaar dat ik in maart diepgravend onderzoek deed naar de beste pindahapjes van West. Een kennis vertelde onlangs dat hij in Het Ketelhuis in de Pazzanistraat 4 een bijzondere tosti had gegeten, eentje met pindakaas en kimchi. Ik begon meteen te fronsen: groente en pindakaas op brood, een soort tosti gado gado? Ráár! Mijn vriend zag het echter wél zitten.
Broodjes pindasaus
Een cultuurverschil. Hij Hollands, ik Indisch. Onze families gaan totaal anders met pindakaas om. Als zij barbecueën zetten ze bakken stokbroden neer en regent het bakjes met saus. Vooral de pindasaus is dan niet aan te slepen; nog voordat het vlees op het rooster ligt, heeft iedereen zich zowat ongans gegeten aan broodjes pindasaus.
Vlees als koning
Zo’n actie vinden wij vrij onzinnig; waarom zou je je eetlust stillen met zoiets saais? Anders dan bij hen draaiden onze barbecues om gemarineerd vlees. Vlees was koning, zeker géén bijzaak. Ook wij hadden sauzen, niet een stuk of tien maar twee: een stroperige ketjapsaus voor de saté babi, een pindasaus voor de kipsateetjes. In ons plaatje was brood ver te zoeken.
Stadsdorp Westerpark
Anyway, als we Het Ketelhuis binnenlopen om te lunchen, is het opvallend druk. Stadsdorp Westerpark organiseert er één keer per twee weken een buurtvertoning op donderdagochtend. Na afloop eten de aanwezigen soep met elkaar. Vandaag hadden ze samen gekeken naar de documentaire Être & avoir. Rond 13.00 uur zat het gros er nog, inmiddels met een kop koffie.
Pindawalm
We laten de vegan tosti’s met pindakaas en kimchi aanrukken (à 7 euro). Kort daarna liggen ze op tafel, en zijn we omringd door een pindawalm. Een dampend plakkaat pindakaas, een laagje mild pittige gefermenteerde kool. De tosti landt als een bom in mijn maag. Best lekker, maar doe mij maar kimchi met ‘gewone’ kaas.
Pinda boost
Mijn tafelgenoot denkt er duidelijk anders over. “Wow, wat zit er veel pindakaas op. Ik kreeg een pinda boost, een soort opleving.” De combi met de knapperige groenten slaat ook aan. “Goed idee, weer eens wat anders dan een broodje pindakaas met sambal.”
Wraps
Behalve met tosti’s kun je bij het Het Ketelhuis ook lunchen met soep, broodjes kroket, hamburgers en wraps, waaronder een vegan exemplaar met lamskebab, crème van boterbonen, muntyoghurt en pistachenootjes. ‘s Avonds kun je er dineren.
Bar Strangelove
Ook Lab 111 in de Arie Biemondstraat 111 dubbelt als filmhuis en restaurant. Bij dit adres in Oud-West lunch en dineer je bij Bar Strangelove. Overdag vind je er belegde zuurdesembroodjes. Later op de dag rollen er zuurdesempizza’s uit de steenoven. Deze pizza’s hebben ‘een filmische inslag’. Zoals we hier schreven zie je dat ‘filmische’ terug in de (best melige) namen van de pizza’s, zoals de Pear and Loathing in Las Vegas pizza.
