21 heerlijk warme herfstgerechten die je in West kunt eten

Na een soepje bij deze bar kun je de herfst weer aan.
Hoogstins2024

In culinair opzicht is de herfst om te zoenen: paddenstoelen, appels, peren, pompoenen en véél kruiden. We hebben alvast wat lekkers voor je geselecteerd.

1. Abbey: uiensoep met Bockbier
Als er één biertje is dat past bij de herfst, dan is het wel Bockbier. Abbey aan de Admiraal de Ruijterweg heeft dat goed begrepen. Een scheutje ervan gaat in de klassieke uiensoep met mosterdschuim. Om dat herfstgevoel vast te houden, heeft eigenaar Roy ook veel wild ingeslagen. Iemand trek in een broodje fazant of in hertenbiefstuk met gekarameliseerde witlof en chips van pastinaak?

2. Baires Empanadas: pasteitje met blauwkaas en walnoot
De Argentijnse pasteitjes die hier aan de Bilderdijkkade worden verkocht, zijn lekker op elk moment – lunch, tussendoor, diner. In dit seizoen raad ik de Belgrano aan: Spaanse blauwkaas, roomkaas, walnoot, cranberry en knolselderij.

3. Bar Cocovin: friet met boeuf bourguignon
Tijdens de lockdown stond tout Amsterdam bij het luik van deze zaak voor de ‘belegde’ frietjes. Nu hoef je niet meer te verkleumen in de Pazzanistraat, maar kun je gewoon naar binnen gaan voor friet met coq au vin of boeuf bourguignon. Dat laatste gerecht vind ik zo mogelijk nog beter bij het seizoen passen dan het eerste. Misschien komt dat door de kruiden die erin zitten en het feit dat het vlees uren heeft gesudderd.

4. Café Amsterdam: paddenstoelensoep
De tomatensoep van dit instituut aan het Watertorenplein is wereldberoemd in Amsterdam. Maar de paddenstoelensoep is minstens zo’n goede oppepper.

5. Candela: pannenkoeken met appel, stroop en poedersuiker.
Al decennia kun je hier in de Bilderdijkstraat terecht voor pannenkoeken zoals Hollandse grootmoeders die maakten: stevig en lekker ‘boterig’. Zo’n old skool pannenkoek laat je natuurlijk beleggen met de beproefde combi van appel, stroop en poedersuiker. Tegenwoordig hebben ze hier overigens ook vegan pannenkoeken.

6. Cantine de Caron: flespompoensoep met kastanje
Over het excellente piepkuiken van deze gigantische zaak in de Pazzanistraat zou ik een boek kunnen schrijven. Maar vandaag noem ik alleen een herfstwaardig voorgerecht: de flespompoensoep met kastanje en gerookte crème fraîche.

7. De Ballenbar: bitterballen met truffel en pastinaak
Aan smaken geen gebrek in deze snackstek in de Foodhallen. Van Franse vissoep en oude kaas-cashew-spinazie tot dé bal van dit seizoen: de bitterbal met truffel en pastinaak.

8. De Italiaan: pizza met paddenstoelen en truffel
Mozzarella, gorgonzola, paddenstoelen, rucola en truffel. Als je elke dag een pizza met deze ingrediënten zou bestellen, dan zou de herfst voorbijvliegen. De pizza is een van de hits uit het repertoire van deze zaak in de Bosboom Toussaintstraat.

9. Druis: knolselderijsteak met paddenstoelen-truffelsaus

Omringd door de bomen van het Bilderdijkpark eet je hier gerechten met een Frans accent. Wat dacht je van een knolselderijsteak met paddenstoelen-truffelsaus en radicchio? Met tarte tatin na en eendenrillettes vooraf, is de herfstlol compleet – wat mij betreft.

10. De Soepbar: Thaise pompoensoep
Bij dit soephuis aan de Bilderdijkstraat staat een heel scala aan soepen klaar om je op temperatuur te brengen, zoals de Thaise pompoensoep met zoete aardappel, wilde rijst en geroosterde pompoenzaden.

11. Fort Negen: cruffin met appelcompote en amandelen
Het zuurdesembrood van deze bakker in de Jan Eef is haast niet aan te slepen. Het ‘zoete werk’ is minstens zo goed. Een van de nieuwste aanwinsten is de cruffin, een kruising tussen een croissant en een muffin, met een flinke portie appelcompote en een crunchy crème met amandelen.

12. Holy Ravioli: ravioli met bospaddenstoelen
Bij het ultieme ravioli-adres van de stad/Nederland is creativiteit troef en schudden ze de een na de andere spannende vulling uit de mouw. Geheel in stijl met het seizoen vind je er nu in de J.P. Heijestraat ravioli met bospaddenstoelen, taleggio, rucola, Parmezaanse kaas en truffel-zontomaattapenade.

13. Kazik: zapiekanka met paddenstoelen, Goudse kaas en Poolse worst
Dat ze in Polen wel raad weten met paddenstoelen, zie je in deze zaak in de Bilderdijkstraat. De eigenares maakt er bijvoorbeeld een crème van die ze smeert op de langwerperige pizza’s (zapiekanka) die hier uit de oven komen. Ze combineert die crème onder meer met Goudse kaas, mozzarella en gerookte Poolse worst.

14. Lazagne: canneloni met champignonsaus
De lasagne van deze afhaalzaak aan het Frederik Hendrikplantsoen is niet weg te denken uit Westerpark. De canneloni is ook een hit. Deze rolletjes met ricotto, kruiden en spinazie zijn ook te bestellen met een champignonsaus. Lekker herfstig. Doen, dus.

15. Local Hero: risotto met eekhoorntjesbrood
Lunchen bij Local Hero in de Jan van Galenstraat is altijd een goed idee. Willem weet altijd wel wat lekkers tevoorschijn te toveren. Ook met de ingrediënten van dit seizoen weet hij wel raad. Ik bedoel: risotto met eekhoorntjesbrood, dat is toch precies wat je nu wilt? Hij serveert de smeuïge rijstschotel met Parmezaanse kaas, op verzoek doet hij er ook nog een coquille bij.

16. Meneer van Loon: kalfssucade met gele biet
Dat in dit restaurant in de Curaçaostraat gruwelijk lekkere appeltaarten uit de oven rollen is een publiek geheim. Qua drank zit het hier trouwens ook snor. Patrick heeft zoveel glühwein voor je als je wilt. Lekker als opwarmertje voor een echte herfstschotel: krokant gebakken kalfssucade met gepofte gele biet en aardappelpuree.

17.Piet de Gruyter: croque madame
In dit café-restaurant waar de hele wereld samenkomt, komt de ultieme croque madame uit de keuken. Deze Franse tosti met gruyère, ham, tijm en – de bonus – een gebakken ei, is hét comfort food na een lange herfstwandeling.

18. Restaurant Freud: pruimenvlaai met calvados
Dit restaurant in de Spaarndammerstraat heeft veel lekkers, waaronder een pruimenvlaai met calvados en mascarpone. Maar voordat je aan dit dessert begin, zou je de lamsschenkel met tijm kunnen overwegen. Als starter stel ik crostini met bospaddenstoelen en truffelboter voor.

19. Saffraan: wildburger met peren-cranberrychutney
Deze traiteur in de J.P. Heijestraat heeft standaard een menu om van te kwijlen. Deze keer staat daar onder meer de burger van hertengehakt op, met daarbij een peren-cranberrychutney.

20. Tarantella: ravioli met truffel en cognac
Zodra je hier binnenloopt, gaat de zon schijnen. Het is er niet alleen een warme, gezellige boel, je eet er ook nog eens formidabel. Neem de proef op de som met deze huisgemaakte ravioli met truffel in een saus met boter en geflambeerde cognac met salie.

21. Truffle Boutique: vierkazentosti met verse truffel
In de enige truffeltempel van de stad is het moeilijk kiezen tussen al die truffelopties. Weet je wat? Ga gewoon voor de bestseller: de tosti met mozzarella, Parmezaanse kaas, Goudse kaas en roomkaas. Lars, de eigenaar, raspt daar verse truffel overheen. “Dat doe ik trouwens bij alle broodjes.” Als dát geen reden is om naar de Overtoom te crossen, weet ik het niet meer.

DeWestkrant