Van vrijdag 29 mei tot en met zondag 1 juni kun je naar Cinema Maluku, het allereerste Molukse Filmfestival van Nederland. Dit event draait om het thema pusaka (erfgoed) en vindt plaats op twee locaties: Cinema De Vlugt en Rialto De Pijp.
“Van films kun je leren. Ze bieden je een venster op de wereld”, zei Aydin Dehzad toen ik hem voor het eerst sprak. Samen met twee partners heeft hij De Vlugt opgericht. Dit filmhuis aan de Burgemeester de Vlugtlaan 125 noem ik steevast de liefste en spannende bioscoop van de stad. Wat de bios zo spannend maakt, is dat de hele wereld er aan je voorbijtrekt. Bij De Vlugt beland je op plekken die andere filmhuizen vergeten lijken te zijn. Ze draaien er films uit Teluga, een stad in Zuid-India, ook bekend als ‘Tollywood’. Daarnaast is er aandacht voor – om maar wat te noemen – Libanese en Iraakse films.
Filmtheater Rialto
Vorig jaar ging ik er naar een Molukse filmavond. Dit jaar gaat De Vlugt een stap verder: van 29 mei tot en met 1 juni organiseert de bioscoop Cinema Maluku 2025, het eerste Molukse Filmfestival in Nederland. Overigens doet De Vlugt dat niet alleen, maar met filmtheater Rialto. Andere samenwerkingspartners zijn Stichting Maluku Amsterdam en het Maluku Museum in Den Haag. Het filmfestival vindt in Amsterdam plaats op twee locaties: Cinema De Vlugt en Rialto De Pijp.
Pusaka
De organisatie beschrijft Cinema Maluku als een filmfestival dat de gedeelde reis, geschiedenis en identiteit van de Molukse gemeenschap in Nederland tot leven brengt. Via films, documentaires, workshops en Q&A’s met filmmakers biedt het festival een platform voor Molukse stemmen, verhalen en perspectieven – van vroeger en nu. Het thema van het festival is pusaka (erfgoed), niet alleen in de vorm van tastbare herinneringen of tradities, maar ook als de waarden, verhalen en veerkracht die van generatie op generatie zijn doorgegeven.
Filmmakers van Molukse afkomst
Met het programma moedigt Cinema Maluku bezoekers aan om stil te staan bij de impact van migratie, de kracht van herinnering en de zoektocht naar erkenning en heling. Waar in de vorige eeuw films over Molukse thema’s vooral gemaakt werden door niet-Molukse makers, staat nu een nieuwe generatie op. Filmmakers van Molukse afkomst, vaak derde of vierde generatie, nemen het heft in eigen handen en vertellen verhalen vanuit hun eigen perspectief.
Zes noemers
Het programma is opgedeeld in zes noemers (elementen) die de verschillende aspecten van de Molukse ervaring symboliseren: van de reis en de veranderingen die de gemeenschap doormaakte, tot de zoektocht naar identiteit en het uitdragen van stem en cultuur. Deze noemers zijn zorgvuldig gekozen om de diverse verhalen en perspectieven van de Molukse gemeenschap te belichten.
Aftrap
De aftrap is op vrijdag 30 mei in Rialto De Pijp met een feestelijke openingsavond, inclusief de korte videoclip Soldaat en de documentaire Salam Sarane, beide vertoond in aanwezigheid van de makers. Op zaterdag 31 mei en zondag 1 juni is het volledige programma op beide locaties te zien.
Van Pulang tot Glenn Fredly: The Movie
Welke films je zoal kunt zien? Bijvoorbeeld het familie-/coming-of-agedrama Pulang van Martin Schwaben Beta deng Salawaku van de Molukse regisseur/scenarioschrijver Geraldy Laimera. De eerste film gaat over thuiskomen, de tweede draait om Maku, een jonge man die op het eiland Ambon een danstraditie in leven houdt. In Glenn Fredly: The Movie wordt ingezoomd op het leven en werk van Glenn Fredly Deviano Latuihamallo, een in Jakarta geboren R&B-artiest met Molukse roots. Verleden tijd (Waktu Tempo Dulu) van Riël Linssen en Nira Kakerissa belicht de positie van Molukse KNIL-soldaten na de onafhankelijkheid van Indonesië. Het complete programma staat op de site van De Vlugt.
Nessie
Uiteraard kun je op alle dagen lekker Moluks eten. Op de locatie in De Pijp regelt Miko Catering uit Oost het eten. In Nieuw-West gaat niemand minder dan Vanessa Otten Wattimena (‘Nessie’) voor je aan de slag. Deze funky lady uit De Baarsjes is dé Molukse chef van West. Aan de hand van de recepten van haar geliefde oma, Marie Suripatty-Pattalala oftewel oma Rie, kookt ze tijdens het filmfestival vast de sterren van de hemel. Probeer het uit!
