Dior voor ‘een prikkie’ bij The Next Closet in Oud-West

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins

The Next Closet was online al hotter dan hot. Sinds kort heeft deze marktplaats voor vintage kleding van topdesigners als Dior, Chanel en Prada de eerste winkel geopend. Driemaal raden waar deze boutique zit?

Als je in de Bilderdijkstraat loopt, kun je The Next Closet niet missen: de felgroene kleur knalt van de gevel af. Door de ramen sijpelt roze neonlicht. De boutique zit er sinds 17 november. Fashionista’s konden niet wachten tot het zover was. In plaats van eindeloos te surfen op de gelijknamige site met tweedehandskleding van topontwerpers, kunnen ze voortaan hun felbegeerde fashion items in levende lijve voelen, keuren en passen.

Reactie op fast fashion
The Next Closet is 2013 opgericht door Lieke Pijpers en Thalita Van Ogtrop. Ze begonnen hun onderneming om een van de meest vervuilende industrieën ter wereld aan te pakken: fashion. Ze doen dat via een online markplaats waar kopers en verkopers unieke designerkleding een tweede leven kunnen geven. Dat is natuurlijk stukken duurzamer dan fast fashion, waarbij voor iedere gelegenheid een goedkoop nieuw shirtje, broekje of jurkje wordt gekocht.

Bibliotheek van klinkende modenamen
De site is als een bibliotheek van de best klinkende namen uit de hedendaagse modewereld. Noem een merk, en je kunt er wel een kledingstuk, tas, schoen of accessoire van vinden. Alexander McQueen, Cartier, Chanel, Hermès, Vivienne Westwood. Het is om héél hebberig van te worden. Snel maar even wat prijskaartjes checken.

Tassen passen altijd
Ik heb zelf een zwak voor Franse namen, zoals Dior. Op de site spot ik een paar schoenen met hak en krokoprint. Precies de goede maat: 36,5. De prijs: ooit 580 euro, nu slechts 110 euro. Een koopje! Op Isabel Marant ben ik ook gek. De Dante Coat, een halflange zwart-witte wollen jas, kostte ooit 490 euro maar nu 249 euro. Niet slecht. Tas erbij? Waarom niet? Tassen passen altijd en je kunt er nooit genoeg van hebben. De schoudertas van Prada vind ik best prijzig: 382 euro, maar voorheen moest je er 1000 euro voor neertellen. Die prijs is niets vergeleken bij het prijskaartje van het multi color suède schoudertasje van Chanel: 4707 euro (was 7500 euro). Wie kan zoiets kopen? Of aanbieden? In ieder geval niet zo’n pauper als ik.

Stadsdeel vol vintage fashion
Het is makkelijk om je te verliezen in het aanbod op de site. Wat dat betreft is het aanbod in de splinternieuwe zaak in Oud-West overzichtelijker. Je vindt daar ‘slechts’ een selectie van het immense aanbod, inclusief old skool sneakers. Reken maar dat deze zaak als een magneet zal werken op vintage-lovers. Sowieso zit je in West op rozen als je van tweedehandskleding houdt. Het stikt er hier van. Een van mijn favorieten is Indianaweg in de Kinkerstraat. Niet zo high brow als The Next Closet, maar super origineel. Ga er maar eens langs als je bij The Next Closet bent geweest!