‘Drijvende volkstuin’ moet otter naar Westerpark lokken

De nieuwe drijvende natuureilanden in het Westerpark. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In de Waternatuurtuin van het Westerpark zijn drijvende eilanden aangelegd. Het gaat om het kunstproject Otterdam, dat de bedoeling heeft om Amsterdam weer geschikt te maken voor de otter. Na een halve eeuw afwezigheid zijn de eerste otters weer in de buurt van de stad gesignaleerd.

Otterdam is een ‘drijvende volkstuin’ die moeras- en waterplanten herintroduceert in de stad. Het kunstwerk van Theun Karelse onderzoekt hoe weer ruimte kan worden gegeven aan de otter. Hij doet dit in samenwerking met stadsecologen en een otterexpert. Sinds 1963 is de otter niet meer in Amsterdam gezien, onder andere door watervervuiling en verkeersdrukte. Het dier verdween zelfs helemaal uit Nederland, maar is vanaf 2002 weer uitgezet. 

Leefbare stad
“Als de otter in Otterdam kan gedijen, betekent dit dat het hele ecosysteem van de stad floreert: van vissen en waterplanten tot kikkers en andere wezens die ecologisch verbonden zijn met de otter”, zo stellen de initiatiefnemers. “Zo zorgt het kunstwerk voor een leefbare stad voor de otter, de natuur én de mens.” Otterdam wordt vrijdag 30 juni om 17 uur officieel geopend.

Azteken
De ‘drijvende volkstuin’ van Theun Karelse is deels geïnspireerd op drijvende tuinen uit Aziatische en Zuid-Amerikaanse culturen, zoals de Chinampa’s van de Azteken. Op de eilanden en aan de oevers van Otterdam zijn inheemse waterplanten geplaatst om de ecologie te versterken. Aan de kant worden planten gekweekt die bezoekers aanmoedigen om ze te verzorgen of een nieuwe bestemming te geven. 

Transnatural galerie
Otterdam is onderdeel van het programma Radical City inc. en de gelijknamige tentoonstelling bij Transnatural galerie aan de Jan van Galenstraat 125. Radical City inc. geeft vorm aan een nieuwe, klimaatbestendige en natuurinclusieve stad. Kunstenaars, ontwerpers en architecten verkennen andere routes naar een nieuw, toekomstgericht stedelijk landschap. In deze stad vormen de mens, flora en fauna, de omgeving, objecten en architectuur één systeem dat in balans is. www.transnatural.org 

Otter. (Foto Wikimedia/Bernard Landgraf)