Duizend zonnepanelen op dak Gashouder

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Op de Gashouder van de Westergasfabriek komen duizend zonnepanelen. De organisatie Ecostroom wil de panelen vanaf mei op het dak plaatsen. Bewoners uit de omgeving kunnen zonnepanelen aanschaffen. Volgens Ecostroom zijn de panelen niet alleen milieuvriendelijk, maar ook rendabel.

Het project op de Gashouder heeft ook een grote symbolische waarde. Ooit werd door de Westergasfabriek gas uit steenkolen geproduceerd voor de stadsverlichting. Nu wordt het dus een plek waar groene stroom zal worden opgewekt. De Westergasfabriek produceert zelf ook al duurzame stroom op door voedselresten uit restaurants en bedrijven te vergisten.

De kosten zijn 350 euro per zonnepaneel, minimaal moeten er twee exemplaren worden gekocht. Bewoners en bedrijven op adressen met de volgende postcodes kunnen meedoen: 1012 t/m 1015, 1031, 1032, 1037, 1041, 1051, 1052 en 1058.

Het gaat om het zesde bewonersproject van organisatie Ecostroom in de stad. Andere projecten in West zijn het GWL-terrein, Huygens College, broedplaats WOW Amsterdam en bedrijvencentrum Osdorp.