Een nieuw jaar wacht – Column bestuurders stadsdeel West

(foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In deze donkere decemberdagen gaan de gesprekken thuis, tussen vrienden en collega’s vooral over de bizarre tijd waarin we leven, ook bij Dagelijks Bestuur van West. Wanneer kunnen we elkaar weer allemaal zien en omhelzen? Wanneer kunnen we weer onbezorgd het leven vieren, zonder dat we daarbij onszelf of anderen in gevaar brengen? En waarom duurt het zo lang? Laat het alsjeblieft snel afgelopen zijn!

Het surrealistische jaar 2020 is bijna voorbij, maar de maatregelen nog niet. Dat is frustrerend, want dit ‘nieuwe normaal’ wordt nooit normaal. Mensen hebben nu eenmaal behoefte aan verbinding, aan samenzijn, aan ontmoeten. En aan cultuur, theater, samen de kroeg in en uit eten gaan.

Helaas zitten we nu toch weer in een lockdown. Dat voelt als wrang kerstcadeau. Ook in West zijn veel mensen eenzaam, knokken ondernemers voor hun bestaan en hebben theaters het zwaar. Ons uithoudingsvermogen wordt op de proef gesteld.

Het enige echte cadeau dat we onszelf en elkaar nu kunnen geven is dat we ons echt aan de regels houden, zodat het aantal besmettingen niet meer toeneemt en het zorgpersoneel geen overuren hoeft te draaien en andere zieken kan blijven helpen. Laat die gedachte wat troost bieden: door voorzichtig te zijn helpen we mensen, soms verder weg, soms heel dichtbij, want het lot kan iedereen treffen.

Voor ons als bestuurders was het om nog een andere reden een heel bewogen jaar: onze inspirerende en geliefde collega Jeroen van Berkel overleed deze zomer heel plotseling. Niet lang daarna kwam er ook nieuw leven: onze bestuurder Melanie van der Horst schonk het leven aan een kerngezonde zoon. Maarten Poorter werd vanuit Oost ingevlogen om het DB tot het einde van het jaar tijdelijk te versterken. Carolien de Heer volgde Jeroen op. Zij kende hem en zijn portefeuille goed, en houdt de herinnering aan hem levend.

Bewoners van West lieten het afgelopen jaar zien dat hun instinct om te overleven groot is: ze kwamen met creatieve ideeën om toch hun zaak draaiende te houden, en om elkaar virtueel te ontmoeten, door online activiteiten te organiseren, samen muziek te maken, samen te koken en tal van andere initiatieven om het leven tijdens de coronacrisis enigszins aan de gang te houden.

Wij hebben bewondering voor jullie veerkracht. Door de omstandigheden hebben wij ook minder buurtbewoners in levenden lijve kunnen spreken en ontmoeten dan ons lief is. We hopen met jullie dat we in het nieuwe jaar in dat opzicht terug kunnen naar het oude normaal, dat we de buurt in kunnen, naar bewonersbijeenkomsten kunnen gaan, naar jullie kunnen luisteren.

Als bestuurders van West wensen wij jullie allemaal rustige, vreedzame, gezonde en hopelijk toch gezellige kerstdagen. Het jaar uitknallen doen we alleen, ook dat is anders. Hopelijk brengt 2021 jullie allemaal veel voorspoed. Wij staan in het nieuwe jaar graag weer voor jullie klaar, met Melanie en zonder Maarten, die het stadsdeel de afgelopen maanden enorm heeft geholpen.

Fenna Ulichki
Carolien de Heer
Melanie van der Horst
Maarten Poorter

DeWestkrant