Bij de nieuwste kiosk in West gaat het er behoorlijk exotisch aan toe, zowel qua eten als qua drank. Volgens Patricia is OOO Coffee (Out of Office Coffee) een tropische verrassing.
In dit artikel schreven we dat de kiosk bij het GWL-terrein weer tot leven zou komen. Inmiddels is de zaak aan de Haarlemmerweg 313 alweer enige tijd in bedrijf. Bij OOO Coffee kun je specialty coffee bestellen, maar dat is lang niet het enige. Sinds ik er dit weekend langsging, weet ik dat OOO anders is dan de andere koffietentjes in West: het is een tropische verrassing.
Soet n Sout
In de vitrine zag ik kleurrijke sponscakejes, pandancake met kokoscrème en een laagjesdessert (trifle) met pandan. Deze Indonesische zoetigheden (à 4 euro) zijn gemaakt door Hedwig van het Gelderse bedrijf Soet n Sout. Voor zover ik weet, is OOO de enige plek in Amsterdam waar je deze pronkstukjes kunt scoren. Dat kan enkel in het weekend. “Dit in verband met de versheid”, aldus mede-eigenaar Steve. “De zoetigheden zijn maar beperkt houdbaar.”
Cendol (tjendol)
Je moet je bezoek aan OOO dus slim plannen. Er is nog een exotische reden om langs te gaan. Er staat namelijk cendol op de kaart, een Indonesisch kokosdrankje dat ook wel ‘tjendol’ wordt genoemd. In dit stuk schreef ik een ode aan dit drankje en vertelde ik je waar je dit in de buurt kunt bestellen.
Schaarste
In Nieuw-West kan dat op twee plekken (Aries Noodles, Toko Bandung). In West alleen nog bij Toko Bersama in de Bilderdijkstraat, maar dan alleen als de kok tijd heeft gehad om het te maken. Gezien de schaarste ging mijn hart dan ook sneller kloppen toen ik cendol op de kaart spotte. En dat nog wel bij mij om de hoek. Ik hing nog net niet de vlag uit!
Pandan foam
Traditioneel is cendol een optelsom van kokosmelk, Javaanse palmsuiker en kleine sliertjes. Deze ‘glibbertjes’ zijn gemaakt van hun kweemeel (katjang idjoe- of mungbonenmeel). Bij COO gebruiken ze al deze ingrediënten, plus pandan foam (6,50 euro). Door deze groene schuimlaag is de drank meer van nu, maar smaakt die nog steeds even goddelijk als altijd.
Pasar Malam
Ik ging even terug naar mijn kindertijd, toen mijn moeder zelf cendol maakte. Ik waande me op de Haagse pasar malam en tegelijkertijd in Indonesië – Jakarta, Yogjakarta, Bandung. Eén drankje, vele herinneringen.
Sandwich bakkeljauw
Cendol is niet het enige koude drankje bij COO. Er is bijvoorbeeld ook papaya flower ice tea en gemberbier naar recept van Steve’s moeder. Dat zowel Steve als zijn compagnon Kimberly roots in Suriname hebben (Hindoestaans, Javaans), zie je ook terug in de belegde broodjes die ze verkopen, zoals de sandwich met bakkeljauw, roerei, pickles van ui en Westerparksaus (13,50 euro).
Sateetjes
Steve combineert zijn werk in de kiosk met zijn opdrachten in de creatieve wereld. Naar eigen zeggen stapte hij de horeca in omdat hij mensen blij wil maken. Hij barst van de ideeën om dat te doen. “We staan dicht bij het Westerpark. Hoe leuk zou het zijn als we sateetjes gaan verkopen? Thuis het vlees marineren, daarna roosteren in in het park, vervolgens hier verkopen.” Fijn idee! Niets meer aan doen. Ik zeg: “Doen.”
