Eenrichtingsverkeer in Marnixstraat, palen op bruggen over grachten

De Marnixstraat is nu nog deels afgesloten vanwege werk aan de brug richting Haarlemmerplein. In de toekomst komt er 1-richtingsverkeer. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeente wil eenrichtingsverkeer instellen op de Marnixstraat tussen de Bloemgracht en de Brouwersgracht. Autoverkeer kan op dit deel straks alleen nog in noordelijke richting rijden, naar het Haarlemmerplein.

Hiermee ontstaat meer ruimte voor fietsers in de smalle straat, zo stelt de gemeente. De bedoeling is om een fietsstraat aan te leggen in noordelijke richting -waar auto’s te gast zijn- en een fietspad in zuidelijke richting. 

Bijkomende voordeel is dat het Marnixplein minder druk zal worden, aldus de gemeente. Auto’s kunnen dan niet meer vanaf de Nassaukade via Zaagpoortbrug-Marnixplein naar de Westerstraat rijden.

Grachten afgesloten met palen
De gemeente wil verder sluiproutes in woonbuurten afsluiten met palen. Het gaat om de Westelijke Grachtengordel, het noordelijk deel van de Jordaan en de Haarlemmerbuurt. De palen komen op bruggen over de Brouwersgracht, Blauwburgwal en Prinsengracht. Op wegen rondom deze buurten zal het drukker worden, aldus de gemeente.

De plannen zijn nog niet definitief. De komende weken zijn er drie informatieavonden voor buurtbewoners. 

De verkeersplannen voor het westelijk deel van het centrum (Kaart gemeente Amsterdam)