Eindeloos ouwehoeren-café

Hoogstins2024

Op de plek aan het Frederik Hendrikplantsoen waar ooit Flinders zat, zit nu Broer. Het openingsfeest was op 24 september. Flinders herinner ik me vooral van de verjaardagsfeestjes van kinderen van vrienden. Klappen, zingen, ballonnen opblazen. ‘Tante Pat’ was erbij. Yoehoe (ahum). Eigenaar Daniël grinnikt als ik het vertel. “We zijn kindvriendelijk, maar hebben met Broer iets anders in gedachten.”

Hij en zijn zakenpartner Bas waren de bedrijfsleiders van Café Stevens op de Geldersekade, maar wilden een eigen zaak. “Een waar we zelf ook naartoe zouden gaan. We kozen voor veel bruine meubels; een beetje oubollig misschien, maar wel gezellig. Kunst aan de muren, een moderne kaart met no-nonsense gerechten en goede muziek.”

Bij die muziek moet je denken aan Isaac Hayes, Amy Winehouse en Marvin Gaye. Zwoel en met mucho soul. In de hoek slingert LEGO, in de kast liggen Cluedo, Trivial Pursuit en andere spelletjes. Op de kaart staan pannenkoeken, borrelhapjes als kipkluifjes en gepaneerde gamba’s en pairings, drank-spijscombinaties met melige namen. ‘Halam’ staat bijvoorbeeld voor een pita lamsshoarma met een alcoholvrij biertje.

Broer is de perfecte tent om eindeloos te ouwehoeren met goede vrienden. Zoals vandaag, met vriendin Bianca. Lekker onderuitgezakt, wijn erbij, een sappige Black Angus biefburger met cheddar en spek voor mij (9,50 euro), een salade geitenkaas voor haar. In de keuken sissen plakjes spek in de koekenpan. Als de geur boven onze tafel zweeft, eist Bianca er een paar voor bij haar vegetarische gerecht. Daniël geeft haar direct wat ze wil. “Lekker makan makan. Veel eten, dat begrijp ik helemaal. Ik eet alles. Mijn vrienden noemen me Kliko-Daan.”

Later als ik afreken, zegt hij na een stilte: “Moet je zien hoe groot deze zaak is. Ik kan soms bijna niet geloven dat Broer echt van ons is.” Té lief! Ga er maar snel heen om de kassa te laten rinkelen. Oh ja, Daan, als je dit leest. Vraagje: “Wil je mijn broer worden?”
https://www.facebook.com/CAFEBROER/?fref=ts

 

DeWestkrant