Het luizenleven van Vred

(foto: Mariëlle van der Weijden)
Hoogstins

Het is juni 2011. Bij verzorgingstehuis Nieuw Vredenburgh aan de Postjesweg staat er dag in dag uit een onbekende kat op de stoep, vragend om aandacht en bovenal: om eten. Niemand weet wie hij is, waar hij vandaan komt of hoe hij heet, maar na zijn eerste bij elkaar gebedelde maaltje besluit hij er nooit meer weg te gaan. De kater wordt Vred gedoopt en tot op de dag van vandaag leeft hij er een heerlijk lui en luxe kattenleven.

Afgelopen augustus werden de bewoners en werknemers opgeschrikt door afschuwelijk nieuws: Vred was verdwenen. Een onzekere tijd volgde, maar begin september was Vred gelukkig weer terecht. Hij was gevonden in Amsterdam-Oost. “Hij heeft nogal een fietstasfetisj, dus misschien dat hij in een fietstas is gesprongen en zo in oost is beland,” is de lezing van Lieke Schouten, één van de receptionisten van Nieuw Vredenburgh. “Ik was er zelf niet bij, maar het schijnt dat heel veel mensen bij zijn terugkomst huilden van blijdschap.”

Vred is een ontzettend sociale kat, die beste vrienden is met iedereen in het verzorgingshuis. “Behalve met kinderen. Daar moet hij niks van hebben.” Vred is dus ook nog eens ontzettend slim: als kinderhater uitgerekend een verzorgingshuis uitkiezen om te gaan wonen.

Sind de komst van Vred, komen bewoners die normaal veel tijd op hun kamer doorbrachten voor Vred vaker naar beneden, vertelt Lieke. “Om tien uur drinken we koffie. Daar is hij altijd bij, want dan krijgt hij snoepjes en dat weet-ie dondersgoed.”

En is Vred even klaar met alle aandacht? Dan gaat hij gewoon naar buiten of zoekt hij een plekje op waar niemand hem kan vinden. Met Kerst bijvoorbeeld ligt hij vaak in de Kerststal in de naastgelegen Augustinuskerk. En als hij geaaid wil of zin heeft in een snoepje, dan zoekt hij de mensen weer op. Lieke: “Soms ligt hij hier ook op het toetsenbord of gaat ie op m’n telefoon zitten.”

Hij ziet er dan wel schattig uit, maar is ook wel eens thuisgekomen met een onthoofd konijntje.  “Die legt hij dan trots voor de deur neer.” Lieke: “Vred is een stoere vent, een echte man.” Die ook nog eens zijn eigen geld verdient. Bij de receptie staat een potje voor de kater, bezoekers en bewoners kunnen hierin doneren voor de verzorging van Vred.  Hoeveel hij al bij elkaar heeft gespaard? Lieke: “Ik denk dat hij inmiddels meer geld heeft dan ik, haha.”

(tekst: Mariëlle van der Weijden)