Festival Open Tuinen West ontsluit twee nieuwe verborgen paradijsjes

Spaarndammerhart 'De Verbinding' . Foto: Dorien Marres.
Hoogstins2024

Op zaterdag 8 juni staat Open Tuinen West weer op de agenda. Voor één dag openen dan tientallen verscholen groene paradijsjes van 10.00 tot 17.00 uur hun deuren. Dit jaar zitten er twee nieuwe, bijzondere tuinen bij.

Tijdens het festival Open Tuinen West kun je je vergapen aan the usual suspects. De bijzondere tuinen van ‘I can change the world with my two hands’, de Tuin van Jan, MidWest en Natuurtuin Slatuinen doen dit jaar namelijk weer mee. Ook bij de wat kleinere en minstens net zo bijzondere tuinen bij Galerie Stoker, Het Eetbare Plantsoen en de Wackers Academie staan de deuren open. Vaak zijn de tuiniers en oprichters aanwezig met inspirerende verhalen. Ze vertellen hoe ze het vergroenen aanpakken en hoe ze de biodiversiteit en klimaatbestendigheid vergroten.

Mien Ruystuin
Dit jaar zijn er ook twee nieuwe pareltjes bij, waaronder de Mien Ruystuin. Dit is een gigantische gemeenschappelijke binnentuin (8.300 m2) van een van Nederlands bekendste tuinarchitecten. Het bijzondere huizenblok werd in 1933 om de tuin heen ontworpen als sociale woningbouw. Copijn Landschapsarchitecten renoveerde de tuin in 2018. Dit jaar is de tuin voor het eerst open voor publiek. De tuin en het gebouw zijn gemeentemonumenten en er worden historische rondleidingen gegeven.

Spaarndammerhart ‘De Verbinding’
De tweede nieuwkomer is Spaarndammerhart ‘De Verbinding’. Dit prijswinnende gebouw had een bijzonder uitgangspunt, namelijk: bomen en biodiversiteit en een zo natuurlijk mogelijk zicht vanuit de woningen. Ook refereert het aan de Amsterdamse school. DS Landschapsarchitecten en ML_A ontwikkelden drie groene sferen: de hof, de gaard en de tuinen. Via de gemeenschappelijke binnentuin (de hof) kom je bij de ingang van de woningen. Daarachter liggen de tuinen en de (fruit)gaard. Er zijn 80 appartementen en 100 plekken voor insecten, vleermuizen en vogels. Onder begeleiding worden er rondleidingen gegeven. Kijk hier voor meer info over de tuindag op zaterdag 8 juni.