Ontdek de molen 1100 Roe en gemaal Postjesweg van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Molen 1100 Roe
Hoogstins2024

Op 11 en 12 mei 2024 is het Nationale Molen- en Gemalendag. Op verschillende plekken in Nederland openen molens en gemalen dan hun deuren voor publiek. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht opent op zaterdag 11 mei in Amsterdam-West de molen 1100 Roe en gemaal Postjesweg (Spoorpark).

Molen 1100 Roe
Molenaar Roel Gremmer laat zien hoe deze molen werkt en vertelt meer over de geschiedenis. De molen stond eerst op een andere plek, aan de Haarlemmerweg in Amsterdam. In 1961 is de 1100 Roe verplaatst naar de Ringvaart van de Osdorper Binnenpolder. Tot op de dag van vandaag heeft de molen een belangrijke rol in het regelen van het waterpeil. De molen ligt aan het Herman Bonpad 6 in Amsterdam en is op zaterdag 11 mei open van 11.00 uur tot 16.00 uur. Er worden rondleidingen gegeven en er is een marktkraam met lokale producten.

Gemaal Postjesweg (Spoorpark)
Gemaal Postjesweg (Spoorpark) is een nieuw gemaal, dat zorgt voor de afvoer van rioolwater én plek heeft voor planten en dieren, zoals vlinders en marters. Het is daardoor het meest natuur-inclusieve gemaal van Amsterdam. Het gemaal pompt het rioolwater uit de buurt naar de rioolwaterzuivering Amsterdam-West. Het gemaal ligt aan de Postjesweg 529 in Amsterdam en is op zaterdag 11 mei open van 11.00 uur tot 16.00 uur. Er worden rondleidingen gegeven.

U vraagt, wij draaien
Het waterschap zorgt voor het onderhoud van meerdere cultuurhistorische objecten en daarmee voor de geschiedenis van het waterbeheer. We openen de deuren van verschillende monumenten tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag. Aanmelden is niet nodig. Kijk voor meer informatie op www.agv.nl/droogwaterland. Door heel Nederland zijn meer dan 900 molens geopend. Meer informatie over wat er bij u in de buurt te doen is kunt u vinden op www.molens.nl of www.gemalen.nl.

DeWestkrant