Fotoserie laat ontmoetingen tussen bewoners van Bos en Lommer zien

Een foto uit de serie Buurtbanden Bos en Lommer van Rufus de Vries
Hoogstins2024

In Amsterdamse buurten blijken bewoners onderling vaker banden te hebben dan je zou denken. Fotograaf Rufus de Vries brengt dat mooi aan het licht in zijn fotoserie Buurtbanden Bos & Lommer.

Mascha Koning is een van de deelnemers. Grappig genoeg leerde zij juist door deel te nemen aan deze serie meer mensen kennen. “Ik vond het heel leuk om mee te werken aan buurtbanden omdat ik via Rufus in contact kwam met andere buren. Ik deed mee omdat ik het belangrijk vind dat buren oog voor elkaar hebben.”

Afgelopen jaar ontmoette Konings veel buren vanwege het thuiswerken. Dat vond ze prettig, omdat ze op die manier toch sociale contacten had in de coronaperiode. “Ik ben op de foto gegaan met Marcel en zijn twee herdershonden. Ik kende hem van gezicht maar had nog nooit met hem gesproken. En ook nog met een Engelse jongen en zijn teckel. Het is leuk als we elkaar nu tegenkomen in het park.”

De fotoserie is gemaakt op uitnodiging van het Thuismakers Collectief en het Wachterliedpaviljoen. De Vries werkte een jaar lang in de buurt en legde mensen en de plekken waar ze elkaar ontmoeten vast. De fotoserie schetst een boeiend beeld van de buurt, een palet aan gezichten die vaak ongezien met elkaar verbonden zijn. Het concept Buurtbanden heeft De Vries al op vier andere plekken in Amsterdam toegepast.

De Vries legt de momenten vast waarop mensen elkaar treffen. Op die manier worden zowel de mensen als ontmoetingsplaatsen in beeld gebracht. Het betreffen scenes die deels worden ‘gespeeld’ door bewoners. Zo kunnen er meerdere dingen tegelijk worden getoond en zijn bewoners betrokken bij de beeldvorming.

Omdat deelnemer Yinske Silva nog maar net in de buurt woont op een heel zichtbare plek, vond zij het bijzonder om deel te nemen. “Des te leuker om met een oude vriendin die om de hoek woont samen te werken en een nieuw contact op te doen met iemand met wie ik veel overeenkomsten heb. Ik hou erg van dit soort projecten waarbij een gemeenschap een prominente rol speelt. Dit is zo leuk omdat het om connecties gaat die niet voor de hand liggen. Door Rufus’ aanpak krijg je een beeld van mensen dat uit meerdere lagen bestaat. Niet alleen een foto maar een foto die een volledig verhaal vertelt van de mensen die in beeld komen.”

Veel Amsterdammers werden in de periode dat deze serie werd gemaakt (start april 2020) teruggeworpen op hun lokale netwerk. Daarmee werd de buurt en de publieke ruimte relevanter. De Vries maakt deze contactmomenten, hoe licht of persoonlijk ook, zichtbaar. Nu allerlei netwerken steeds meer virtueel worden, kan juist dit netwerk van buurtbanden zichtbaar worden gemaakt omdat mensen elkaar wél ontmoeten, veelal in de (semi-) publieke ruimte.

Bekijk de hele fotoserie tijdens een wandeling langs 10 plekken in de buurt. Je herkent de locaties aan de rode makelaarsborden aan de gevel. Goede aanleiding dus voor een ommetje door de buurt!
De fotoserie is tussen 1 juli en 31 augustus te bekijken. Op donderdagavond 1 juli om 19.30 uur kun je de officiële opening online via Zoom bijwonen. Tijdens de opening hoor je het verhaal achter de foto’s van de fotograaf en enkele buurtbewoners die op de foto’s staan. Via de volgende link kun je meedoen: https://us02web.zoom.us/j/84215746383. Hier lees je meer over het Buurtbandenproject.