Geld per kilo voor inleveren afval: recyclewinkel Droppie open

De recyclingwinkel van Droppie op het Van Limburg Stirumplein. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Je kon er al een tijdje binnenlopen, maar Droppie is nu ook officieel open. De recyclewinkel op het Van Limburg Stirumplein gaat betalen voor spullen en materialen die geschikt zijn voor recycling. Droppie richt zich vooral op textiel, elektronica en items met statiegeld. 

De oprichters zeggen dat zij een innovatief concept hebben ontwikkeld om recycling voor consumenten te verbeteren. Nederlanders produceren bijna 490 kilogram afval per persoon per jaar waarvan slechts 59% effectief wordt gescheiden en gerecycled, zo stelt Droppie. Dit percentage moet omhoog door burgers te stimuleren meer en beter te recyclen. Droppie werkt samen met gemeente Amsterdam, Stichting Open en Fashion to Fiber.

Sparen
Afval inleveren bij Droppie kan iedere inwoner, vereniging, scholier of andere instelling in Amsterdam. Deelnemers kunnen sparen met de Droppie App. Door het inleveren van textiel, kleine elektrische apparaten en items met statiegeld worden zij beloond. De vergoedingen liggen tussen de 5 en 15 eurocent per kilo, aldus Droppie.

Goede doelen
Bij het bereiken van 5 euro spaarsaldo maakt Droppie dit geld over naar de deelnemer. Afval inleveren zonder registratie kan ook. Het geld gaat dan naar goede doelen. Droppie werkt samen met Vinted en pakketdiensten om ervoor te zorgen dat buurtbewoners er vaker binnenlopen en meteen afval kunnen inleveren.

Geen excuus
Droppie is woensdag officieel geopend door Thomas Hermans, dagelijks bestuurder van stadsdeel West. “Ik ben ontzettend blij dat het eerste filiaal van Droppie in de Staatsliedenbuurt staat. We recyclen nog steeds veel te weinig. Droppie zorgt ervoor dat je geen excuus hebt om niet te recyclen, simpelweg omdat ze midden in de buurt zitten. Makkelijker en leuker kan niet. Als gemeente zijn we benieuwd wat we kunnen leren van dit concept. We willen weten of dit een manier kan zijn om het recycle-gedrag van mensen te vergroten.”

DeWestkrant