Vrijwilligers kunnen gratis wonen

Studenten Kyra en Iris wonen in ruil voor een bijdrage aan de buurt.
Hoogstins2024

Gratis wonen in ruil voor vrijwilligerswerk in de buurt. Het klinkt ideaal toch? Bij het VoorUit project doen jaarlijks meer dan zeventig studenten in ruil voor woonruimte tien uur per week maatschappelijk werk in hun wijk.

Kyra Bos (24) en Iris de Waart (24) zijn nu twee jaar onderdeel van VoorUit en geven op maandagochtend taalles aan vrouwen in de Kolenkitbuurt. “Veel vrouwen komen niet naar de les. Meestal drie of vier”, vertelt Iris. “Maar dat is fijn, want dan kunnen we fijn met ze praten.”

“Het gaat bij onze ‘les’ niet om grammatica, maar dat de dames de Nederlandse taal snappen en kunnen oefenen door te praten”, legt Kyra uit.

Het doel van VoorUit is om bij te dragen aan de sociale cohesie van de wijk door participatie van bewoners te bevorderen. De twee meiden leggen uit waarom ze meedoen aan VoorUit. “Ik vind het mooi om iets terug te doen voor de buurt”, zegt Iris. Kyra: “Het is leuk om iets voor de de samenleving te doen. Je leert er ook veel mensen door kennen.”

Kyra: “Ons team is ook heel leuk en gevarieerd. We komen uit alle uithoeken. Nederlanders, we hebben ook een Marokkaanse jongen. Dat is ook fijn voor de wijkbewoners.”

Amal en Ahlam komen uit Irak en Fatima komt uit Marokko. Alle drie vinden ze de taalles leuk om te doen. “De meisjes zijn zo lief. Ze helpen ons goed. We komen hier allemaal graag”, zegt Amal. Ahlam: “Ze helpen ons niet alleen met de taal, ook met andere vragen kunnen we bij ze terecht.”

Het gespreksthema van vandaag is vluchtelingen. De les start met het liedje ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. De deelnemers krijgen de songtekst op papier en moeten de ontbrekende woorden zien te raden door naar het nummer te luisteren. Bij elk woord wordt door Kyra of Iris gevraagd of de dames begrijpen waar het over gaat. Daarna nemen ze kranten van de afgelopen tijd door waarin artikelen over vluchtelingen worden besproken en bekijken ze twee filmpjes van het jeugdjournaal.

Naast de serieuze onderwerpen vertellen de drie deelneemsters over het slachtfeest afgelopen week en over familie. Het is duidelijk dat Iris en Kyra de buurt kennen, want ze spreken over de evenementen van de komende tijd.

Naast de vrouwen-taalles doen Kyra en Iris ook ander werk in de Kolenkitbuurt, zo werken ze in een moestuin en zijn ze bezig met het opzetten van huiswerkbegeleiding voor scholieren van de middelbare school. “De huiswerkbegeleiding zit nog in de opzetfase, we moeten nog zien hoe dat gaat lopen”, zegt Kyra.

Voordelen, maar ook verantwoordelijkheid

Wonen in ruil voor maatschappelijk werk heeft zo zijn voordelen. Maar het is ook zeker een grote verantwoordelijkheid. Studenten delen met z’n tweeën een appartement en moeten de servicekosten van de woning zelf betalen, waaronder dus gas en elektra, en internet.

 

DeWestkrant